Poudarjati je namreč začel, da se za objavo javnega razpisa ni odločil zato, ker je Flycom dostavil potrdilo ministrstva za promet, da je v Sloveniji edini, ki ima dovoljenje za opravljanje zračnih del s helikopterjem. Toda na Elesu so spregledali, da lahko storitve opravi tudi vsako podjetje, ki je za enaka dela registrirano v drugih državah članicah EU.

Eles se je, kot smo že prvič poročali, odločil, da bo izpeljal postopek javnega naročanja s pogajanji brez predhodne objave. Včeraj je pojasnil, da zato, ker zakon o javnem naročanju takšno možnost dopušča, kadar lahko zaradi tehničnih razlogov naročilo izpolni le določen ponudnik. Pri tem se Eles naslanja na omenjeno potrdilo ministrstva za promet in zavrača našo trditev, da bi lahko to, da je Flycom edini primeren ponudnik, ugotovili samo s pomočjo objave javnega razpisa. "Zamudno, nesmiselno in negospodarno bi bilo za taka naročila izvesti javni razpis," dodajajo v Elesu. Toda ob tem so spregledali, da lahko letalska družba, ki ima za opravljanje del s helikopterjem v zraku dovoljenje katere koli države članice EU, ta dela opravlja tudi pri nas. To so nam včeraj zagotovili poznavalci tega področja, uradnih odgovorov direktorata za civilno letalstvo pa zaradi pozne ure nismo mogli dobiti. Na Elesu na naše vprašanje, ali na trgu EU, ki je naš notranji trg, res ni nobenega ponudnika enakih storitev, niso odgovorili.

Na vprašanje, kako so določili ceno in zagotovili, da je konkurenčna, v Elesu odgovarjajo, da "cene storitve ne določa naročnik, temveč ponudnik, naročnik se lahko z njim kvečjemu pogaja". Eles še poudarja, da po objavi obvestila o oddaji posla v Uradnem listu ni nihče vložil zahtevka za revizijo in da je to "eden od bistvenih podatkov za verodostojno sliko" o tem, kako je bil posel sklenjen.

Na naše izrecno vprašanje, zakaj so se odločili za izvedbo postopka javnega naročanja (s pogajanji zgolj z enim ponudnikom), če so sprva trdili, da gre le za dokončanje v preteklosti sklenjenega posla, na Elesu včeraj niso odgovorili.

janez.zalaznik@dnevnik.si