V njem zaradi sprevrženega poročanja napoveduje tožbo proti avtorju članka, pri tem pa ne demantira nobene objavljene informacije.

Namreč, da so 750.000 evrov vreden posel oddali brez javnega razpisa in torej niso preverili, ali na evropskem trgu obstajajo drug ponudniki, celo več, ignorirali so celo domačega ponudnika, za katerega so vedeli. Iz Elesovega sporočila za javnost je razvidno, da neobjavo javnega razpisa opravičujejo s tem, da je "pogodbo s podjetjem Flycom sklenil že nekdanji direktor Elesa Vekoslav Korošec, sedanji direktor Vitoslav Türk pa je samo končal zadnjo fazo tega projekta". Vekoslav Korošec te trditve odločno zavrača, pravni strokovnjaki za javna naročila pa se sprašujejo, zakaj je Eles v uradnem listu objavil, da je speljal postopek javnega naročanja s pogajanji brez predhodne objave, če je šlo samo za dokončanje že sklenjenega dogovora.

"Posel, ki ga je oddal Eles pod mojim vodstvom, in posel, ki ga je s tem izvajalcem lani sklenil Eles, nimata nobene zveze. Takratni projekt je bil sklenjen za določeno nalogo, bil je realiziran in končan," je zatrdil Vekoslav Korošec. Zagotovil je še, da so posel takrat oddali na podlagi potrdila uprave za civilno letalstvo in na podlagi mnenja državne revizijske komisije ter da je vsa dokumentacija na voljo na Elesu. Ob tem velja omeniti tudi precejšnjo razliko v višini naročila. Pogodba iz leta 2003, ki naj bi bila po Elesovih navedbah začetek projekta, je z DDV vredna dobrih 83.000 evrov. Podobne pogodbe je za termovizijske preglede daljnovodov Eles s Flycomom sklenil tudi v letih 2004, 2005 in 2006. Posel, ki so ga oddali lani, je bil vreden skoraj 750.000 evrov.

Pravni strokovnjaki ocenjujejo, da v primeru, če bi šlo zgolj za končanje posla, ne bi bil potreben nov postopek javnega naročanja. Tudi iz objave oddaje javnega naročila v uradnem listu ni razvidno, da bi šlo za nadaljevanje kakršnega koli posla ali projekta, ampak da gre za novo oddajo javnega naročila. Na Eles smo zato naslovili več vprašanj, med drugim, zakaj so izpeljali postopek javnega naročanja, če je šlo samo za končanje posla, na podlagi kakšnih utemeljitev so ocenili, da posel lahko opravi samo Flycom, prav tako smo jih prosili, da nam posredujejo razpisno dokumentacijo za oddajo javnega naročila, ki so ga Flycomu oddali lani avgusta, saj gre za informacijo javnega značaja. Zaradi razjasnitev okoliščin smo jih prosili tudi za ponudbo, ki jim jo je posredoval izbrani ponudnik. Toda odgovorov iz Elesa do zaključka redakcije nismo dobili.

janez.zalaznik@dnevnik.si