Tudi Eles, ki ga vodi Vitoslav Türk, je tako kot minister za zdravje Andrej Bručan oddal posel brez razpisa. Čeprav gre za naročilo v vrednosti 747.000 evrov z DDV (za helikoptersko slikanje in obdelavo podatkov o daljnovodih), Eles ni zbiral drugih ponudb. Pri tem se izgovarja, da je Flycom edini ponudnik na trgu, ki ustreza Elesovim željam. Toda v Elesu so ob tem "spregledali", da so pred časom dobili ponudbo enega od slovenskih ponudnikov, naše poizvedovanje pa je pokazalo, da je teh na evropskem trgu še kar nekaj.

Možnost oddaje naročila s pogajanji brez predhodnega javnega razpisa, za katerega so se v tem primeru odločili v Elesu, zakon sicer izjemoma dopušča, v Elesu pa so postopek utemeljili s tehničnimi razlogi, zaradi katerih lahko storitev zagotovi le določen ponudnik. Toda trditev, da za določeno storitev obstaja le en ponudnik, je mogoče preveriti samo z mednarodnim javnim razpisom. Po vstopu Slovenije v unijo je trg EU naš notranji trg, ali lahko evropski ponudniki zaradi razdalje ponudijo storitve po konkurenčni ceni, pa bi lahko Eles preveril le na razpisu.

"Zaradi varovanja podatkov nacionalne varnosti gre vsekakor bolj zaupati slovenskemu ponudniku," se izgovarjajo v Elesu. Glede na to, da naše nebo varujejo italijanska letala in da bo slovenski vojski oklepnike dostavila finska Patria, je tak argument vprašljiv, še več, po mnenju pravnih strokovnjakov, ki so želeli ostati neimenovani, bi lahko pomenil nedopustno diskriminacijo na enotnem evropskem trgu. V pogodbah je namreč člen o varovanju podatkov, ki bi enako zavezoval tudi tujce.

Kot rečeno, je bil celo ponudnik na slovenskem trgu in v Elesu so to vedeli. Dimitar Najdovski, direktor podjetja X3 Data, nam je namreč povedal, da so svoje rešitve Elesu predstavili že leta 2005, in zatrdil, da bi se na razpis, če bi ga Eles objavil, tudi prijavili. X3 Data sicer ne izvaja helikopterskega snemanja, vendar bi za izvajalce najeli podjetja v tujini ali pa Flycom. Največ dela je namreč z obdelavo podatkov, ki se pridobijo s snemanjem. Za lasersko snemanje soške fronte, ta projekt izvajajo za fundacijo Zamir, je X3 Data najela avstrijsko družbo Diamond Airborne. Tujci za lasersko snemanje kvadratnega kilometra zemljišča zaračunajo do 500 evrov, Flycom pa je, tako Najdovski, za isto storitev zahteval 2200 evrov.

Direktor Flycoma Roman Bernard nam je povedal, da je šlo pri omenjenem poslu z Elesom za dvakratni prelet vseh daljnovodov ter programsko opremo za obdelavo podatkov. Zagotovil je še, da imajo odlične tehnološke rešitve in da se s politiko nikoli ni ukvarjal. Flycom dela z 32 tujimi podjetji, v tujini pa ustvari tudi večino prihodkov. Preglede daljnovodov opravljajo za nemškega energetskega giganta Eon, avstrijski Verbund, OMV in Energie, za Geoplin, slovenske distributerje elektrike, delajo pa tudi na Hrvaškem.

janez.zalaznik@dnevnik.si