"Sledil mamil nismo našli le na bankovcih, ki so bili v neposrednem stiku z drogo, temveč na skoraj vseh bankovcih v obtoku," je povedal eden od avtorjev študije Miguel de la Guardia. Na evrskih bankovcih v Nemčiji je bilo petkrat manj sledi kokaina, še manj na Irskem, le 0,576 mikrograma.

Preučevali so tudi sledi kokaina na bankovcih drugih svetovnih valut. Največje koncentracije kokaina je zaznati na dolarskih bankovcih, na skoraj polovici bankovcev funta, a le na šestih odstotkih bankovcev švicarskega franka.

Kokain na bankovcih nakazuje, da so priljubljeni med uživalci te droge, ko jih zvite uporabljajo pri uživanju skozi nos. Toda visoke koncentracije na španskih bankovcih evra ne pomenijo, da skoraj vsi Španci uživajo kokain, opozarjajo avtorji študije. Pojasnjujejo, da se bankovci okužijo ne le z neposrednim stikom z drogo, temveč tudi preko drugih bankovcev ter naprav za štetje denarja v bankah.

Preko Iberskega polotoka, zlasti Španije, sicer pride večina kokaina v Evropo. Leta 2006 so španske oblasti zasegle 50 ton te droge, kar je daleč največ v Evropi. Na drugem mestu je bila Nizozemska, kjer so leta 2006 zasegli 11 ton kokaina, še piše EUobserver.