"V soboto sem prispel v Meko. Nisem utrujen, to so najlepši dnevi mojega življenja," je iz Savdske Arabije po telefonu sporočil 47-letni Senad Hadžić.

Potek svojega romanja je sproti objavljal na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook, kjer je objavil tudi dovoljenje za tujce, ki mu ga je izdalo sirsko notranje ministrstvo.

Povedal je, da je Sirijo prečkal aprila, v 11 dneh pa je prehodil 500 kilometrov. "Šel sem skozi Alep in Damask, mimo številnih nadzornih točk tako provladnih kot uporniških sil, vendar me nikoli niso pridržali," je povedal Hadžić.

"Na nadzorni točki sil sirskega predsednika Bašarja al Asada so mi vojaki ukazali, naj spraznim svoj nahrbtnik. Ko sem jim pokazal Koran in jim pojasnil, da sem na romanju, so me pustili naprej," je dejal. Na svojem profilu na Facebooku je zapisal, da mu je bog kazal pot v sanjah, tudi to, naj gre skozi Sirijo namesto skozi Irak.

Med romanjem je doživel ekstremne vremenske razmere - od minus 35 stopinj Celzija v Bolgariji do peklenskih 44 stopinj v Jordaniji.

Hadžić je še povedal, da je moral v Carigradu več tednov čakati na dovoljenje, da je lahko peš prečkal most čez Bosporsko ožino, dva meseca pa je čakal na jordansko-savdski meji na vstopni vizum za Savdsko Arabijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.