Dekle, ki je organiziralo zabavo za svoj 16. rojstni dan je na facebooku pozabilo vabilo nastaviti na vabilo zasebne narave. Tako se je preko njenih prijateljev širilo naprej, po oceni nizozemskih policistov ga je videlo kar 30 tisoč ljudi, poroča BBC.

Ker za organizacijo tako velike zabave ni bilo poskrbljeno, so se večinoma mladi začeli prerivati, kmalu je prišlo tudi do nemirov in pretepov. Policija je zato morala z raznimi sredstvi razbiti množico zabave željnih ljudi, ki je svojo pot nadaljevala proti mestnim ulicam. "Dekle je objavilo vabilo na facebooku, ki so ga njeni prijatelji poslali naprej, in tako se je vabilo po spletu razširilo kot gozdni požar,“ je povedala predstavnica policijske uprave Melanie Zwama.

Na prizorišče je prišlo več sto policistov in članov posebnih enot. Mladi naj bi jih medtem obmetavali s steklenicami, kamni in celo nekaj kolesi. Poškodovanih je bilo vsaj šest ljudi, 20 oseb pa je bilo aretiranih, ko so se nemiri razširili na mestne ulice Harna, ki ima okoli 18 tisoč prebivalcev. Izgredniki so med nemiri vdirali v trgovine, podirali prometne znake in svetilke, zažgali so tudi avtomobil, so še sporočili iz policijske uprave v Haremu.

Po neuradnih informacijah naj bi bili izgedi tudi delno organizirane narave. Med množico je bilo namreč moč opaziti veliko ljudi, ki so nosili črne majice, na njih pa je bil natisnjen naslov mladinskega filma Project X. V filmu se namreč prav tako zgodi rojstnodnevna zabava, na kateri pride do izgredov.