Venezuelsko pleme Pemon zahteva, naj se im vrne prav tak artefakt, ki se trenutno nahaja v Nemčiji. Ogromen 35 ton težak kamen je leta 1997 v Nemčijo pripeljal umetnik Wolfgang von Schwarzenfeld, ki vztraja, da je bil kamen darilo ter da ima dokumentacijo, ki potrjuje legalnost prenosa kamna v Nemčijo. Pleme Pemon se ne strijnja.

"Uporabil je oborožene sile, takrat pa smo se bali vojske,“ je povedal pripadnik plemena Melchor Flores za venezuelsko državno televizijo. "To so izkoristili, da so pohodili nas, našo kulturo in modrost, saj naša modrost prihaja od naših prednikov.“

Pleme verjame, da je kamen inkarnacija njihove "pramater“, sicer polovice para, ki je bil spremenjen v kamen zaradi ljubezenske afere. Pleme poleg tega verjame, da bi ločitev "pramatere“ od "praočeta“ lahko povzročila strašne naravne nesreče. Odkar so skalo preselili v Nemčijo je območje prizadelo več katastrof, med drugim tudi zemeljski plaz leta 1999, v katerem je umrlo 20 tisoč ljudi. Poleg tega naj bi slabo obrodila polja, iz rek pa naj bi izginile ribe.

Kamen trenutno stoji v berlinskem Tiergarten parku, na njem pa je v več jezikih napisana beseda "ljubezen“. Pleme namerava v naslednjih dneh protestirati pred nemškim veleposlaništvom.