Ko gre za znamke piv, lahko povem, da je Pivovarna Laško med prvimi petimi na hrvaškem trgu, je za STA povedal glavni urednik mesečnika Ja, trgovac, Maroje Sabljić. Omenjeni mesečnik je objavil izide ločenih raziskav mednarodne agencije Nielsen in hrvaškega Hendala.

Sabljić je pojasnil, da agenciji v svojih raziskavah nista ugotavljali porabe piv glede na posamezno znamko. Medtem ko je bila Nielsnova raziskava usmerjena na proizvajalce piva, so v Hendalu po naročilu časnika Ja, trgovac aprila preverjali navade hrvaških državljanov.

Po Nielsnovi raziskavi proizvajalci na Hrvaškem prodajo največ svetlega piva oziroma 86 odstotkov celotne prodaje. Sledijo piva s sadnimi okusi z desetimi odstotki, medtem ko brezalkoholna in posebna - temna, pšenična, sezonska - piva predstavljajo dva odstotka prodaje

Hendalova anketa je v grobem potrdila omenjene izide. Za 71 odstotkov izmed 481 anketirancev je svetlo pivo prva izbira. Sicer pa je delež radlerjev občutno višji, saj so najbolj po okusu dobri petini anketirancev. Temna, pšenična ali brezalkoholna piva pije manj kot tri odstotke vprašanih, je pokazala raziskava agencije Hendal.

Slabe tri četrtine anketirancev je dejalo, da zaradi radlerjev ne popijejo več piva. Raziskava je še pokazala, da le slabih šest odstotkov anketirancev pivo pije vsak dan, največ oziroma nekaj čez 40 odstotkov je takšnih, ki ga pijejo enkrat tedensko ali nekajkrat na mesec. Večinoma - 60 odstotkov - ga pijejo doma, le četrtina pa v lokalih.

Največ piva na Hrvaškem spijejo med junijem in septembrom, kar 45 odstotkov celoletne prodaje, kar ne preseneča, saj je pivo sezonska pijača. Na prodajo v poletnih mesecih močno vplivajo tudi števili turisti.

Agencija Nielsen je še omenila, da se je Hrvaška lani po porabi piva povzpela na deseto mesto med 31 evropskimi državami ter je umestila med "pivske države". Vsak hrvaški državljan je lani povprečno spil 82 litrov piva.

Na Hrvaškem so lani spili 3,5 milijona hektolitrov piva ali 6,8 odstotka več kot v letu 2010. Pred tem je tri leta zapored prodaja piva na Hrvaškem padala.

Zaradi evropskega nogometnega prvenstva letos pričakujejo še večjo prodajo piva. Tudi današnji Novi list poroča, da bodo Hrvati med vsako tekmo svoje nogometne reprezentance spili približno dva milijona litrov piva.