Prav zagotovo se vam večkrat zgodi, da se znajdete ujeti v dnevu, ki je naporen, poln stresa in bi ga bilo verjetno najbolje prespati. Vas takrat prevzema občutek, da bi najraje prijeli prvi predmet na dosegu roke in ga zagnali v steno? Zagotovo niste edini … a je takšno početje (zlasti v pisarni, na primer) družbeno nesprejemljivo in drago.

Čelada, kij in zaščitna očala

V Dallasu je Donna Alexander prišla do boljše ideje premagovanja stresa, ki tudi ne vključuje psihiatra. V nakupovalnem centru je namreč postavila "Sobo za jezo", ki je verjetno eden redkih prostorov, ki kar kriči po tem, da ga razbijete. V sobi je ogromno starega pohištva in predmetov, ki so jih nabrali po smetiščih ali pa so jih podarili prostovoljci, urejena pa je v slogu pisarne, spalnice in kuhinje.

Tisti, ki se odločijo, da je obisk sobe potreben za njihovo duševno stanje, dobijo za to primerna oblačila, čelado in varnostna očala, da so varni pred kosi letečih delcev predmetov. Omejitev pri razbijanju ni, na voljo pa je tudi več različnih zvrst glasbe, ki spremljajo "sproščanje“.

Alexanderjeva je na idejo sobe za sproščanje jeze prišla že pred desetletjem, a je prvo v svoji garaži uredila šele leta 2008. Takrat so na obisk prihajali slabo razpoloženi prijatelji, ki so se s kiji spravljali na kramo v garaži. Kmalu se je beseda o dogajanju v garaži razširila. "Do hiše so začeli prihajati tujci,“ je pojasnila Alexanderjeva. "Takrat sem vedela, da bo treba idejo razširiti.“

Ženske se rade znašajo tudi nad lutkami, ki predstavljajo njihove partnerje

Sobo za sproščanje jeze obiskujejo predstavniki obeh spolov, povečini, da bi se znebili stresa, ki jim ga povzroča delovno okolje. Res pa je, da se veliko žensk odloči sobo obiskati, da bi se znesle nad lutkami v njej, ki predstavljajo njihove (bivše) partnerje. "Nalepite si sliko nanje, porišite in popišite jih, potem pa jih pretepite, kolikor vam srce poželi,“ je Alexanderjeva povedala za televizijo v Dallasu.

A tudi sproščanje stresa ni zastonj. Za pet minut v sobi v sklopu boste plačali 25 dolarjev (okoli 20 evrov), 15 minut vas bo stalo 45 dolarjev (okoli 35 evrov), za sproščanje zagonetnega besa, ki vam bo prineslo 25 minut v sobi, pa boste odšteli 75 dolarjev (nekaj manj kot 60 evrov).