V živalskem vrtu mesta Milwaukee v ameriški zvezni državi Winsconsin so pred letom dni nabavili najnovejše iPade kot način obogatitve aktivnosti za svoje primate. Sedaj bodo poslopje, v katerem prebivajo opice, opremili z brezžičnim internetom, tako da bodo lahko opice med seboj komunicirale prek spletnih kamer, ljudje pa jih bodo tako lahko v živo spremljali na svojih računalnikih.

Nad iPadi so najbolj navdušeni orangutani. Mahal najraje skozi rešetke kletke s svojimi prsti drsi po Ipadu ter s svojo najljubšo računalniško aplikacijo z živimi barvami riše po zaslonu. Ko s svojim dolgim jezikom potreplja zaslon, se ta zasveti in zaigra se njegova najljubša pesem - "Twinkle, Twinkle Little Star".

Mahal in še dva orangutana živalskega vrta bodo iPade kmalu uporabljali še za kaj zabavnejšga: komuniciranje z orangutani iz drugih živalskih vrtov in rezervatov. Že zdaj so fascinirani nad video posnetki drugih orangutanov. Oskrbniki pri živalskem vrtu upajo, da bo video prenos v živo za orangutane še bolj privlačen.

"Možno je, da jim bo vseeno, vendar menim, da bodo zagotovo razumeli, da v živo gledajo drugega orangutana," je dejala oskrbnica primatov Trish Kahn. Pri živalskem vrtu menijo, da bodo prenosi v živo preko spleta pritegnili zanimanje večjega števila ljudi. Za gledalce upajo, da se bodo navezali na orangutane ter zato želeli intenzivnejše sodelovati v boju za zaščito teh ogroženih opic.

"Zelo je pomembno, da se javnost naveže na te živali, saj jih je v divjini vedno manj in jim grozi izumrtje. Ljudje morajo prepoznati, da so orangutani čuteča in inteligentna bitja, ki potrebujejo zaščito," je za francosko tiskovno agencijo AFP še povedala Kahnova.