V knjigi romunskega avtorja Valentina Ovidiua Vazdoage "Nezemeljski Romun", izdani sicer že leta 2005, namreč piše, da je "Nikola (Nicolae) Tesla, poznani romunski znanstvenik, leta 1856 rojen v Lici v kraju Smiljanu. Celotno območje je naseljeno z Istro-Romuni." Vazdoage svojo tezo podkrepi tudi z dejstvom, da se Teslin priimek ne konča na "-ić".

Istroromunsko poreklo Nikola Tesle naj bi potrdilo tudi raziskovanje profesorja Dinua Stefana Moraruja v besedilih iz leta 1999, v katerih zatrjuje, da sta bila Lika in kraj Gospić, v bližini katerega se je Tesla rodil, v 15. in 16. stoletju polna Istroromunov.

Vladimir Jelenković, direktor Teslinega muzeja v Beogradu, je potrdil, da so teorije o romunskem poreklu znanstvenika pogoste, portal politika.rs pa je zagovarjanje teorij o tem, da je Tesla Srb, podkrepil z navajanjem dela njegovega govora iz Beograda leta 1892, v katerem je zbrane nagovoril kot "brate" ter dodal, da bo "za vedno ostal Srb in nič več".

Srbski portal sicer še piše, da Teslo povečini navajajo kot Srba ali Američana, oziroma kot srbsko-ameriškega znanstvenika, včasih pa celo kot Avstrijca, Hrvata, Madžara, Grka ali Čeha. Poleg vsega tega so ga včasih, popolnoma napačno, imeli celo za Šveda ali Bolgara.