Reagan je z risanjem risbic preganjal čas med zasedanjem G7, ki je potekalo v Kanadi julija 1981. Med drugim je narisal oko, mišičast človeški trup in več glav - ena od njih bi lahko bila avtoportret. "Dejala mi je, da jih je bilo očarljivo videti, in jih je pograbila," je odločitev Thatcherjeve, da spravi list papirja, pojasnil zgodovinar Fundacije Margaret Thatcher Chris Collins. "Reagan jih je pustil na mizi. Ona si jih je prilastila, spravila med svoje papirje, jih prinesla nazaj na Downing Street in jih shranila v stanovanju."

Psiholog Cary Cooper z britanske univerze Lancaster je ob tem na podlagi risbic ocenil, v kakšnem stanju je bil Reagan v času, ko jih je ustvaril. Pravi, da mu je bilo dolgčas. "Tu imamo trup, tam glavo, ki ni povezana s telesom," pojasnjuje Cooper. "Oko pomeni: opazujem, kaj se dogaja. Spremljam, nisem pa v celoti pri stvari." Dejanje Thatcherjeve sicer po mnenju zgodovinarjev nakazuje na topel odnos med voditeljema, ki sta sklenila močno protikomunistično zavezništvo.

Strogo zaupne kritike Washingtona

Drugi danes objavljeni dokumenti iz arhiva kažejo, da je svetovalec Alfred Sherman Thatcherjevo pred prvim srečanjem z Reaganom v strogo zaupnem dokumentu opozoril na glasne kritike Washingtona tako glede zunanjepolitičnih kot tudi gospodarskih zadev Velike Britanije. "Razkorak med ameriškimi in britanskimi pogledi se povečuje," je takrat zapisal Sherman. Prvi telefonski pogovor, dan po imenovanju Reagana za ameriškega predsednika, je tako Thatcherjeva začela z besedami: "Časniki v glavnem opozarjajo, da se mora predsednik Reagan izogniti napakam Thatcherjeve, zato vam moram razkriti te napake." A je pogovor vseeno izzvenel v prijetnem vzdušju.

Ko sta se nato voditelja prvič srečala v Washingtonu, se je vez še poglobila. Thatcherjeva je obisk označila za zmago in se po njem po besedah Collinsa počutila evforično. Kmalu zatem sta voditelja držav pisma eden drugemu naslavljala z "Ron" in "Margaret", še kažejo zgodovinska dejstva. Sicer pa so javnosti danes predstavljeni arhivski dokumenti razkrili še nekaj drugih intimnejših trenutkov iz življenja železne lady. Tako je na primer premierka dobivala gore pisem, med 2000 do 3000 na teden, na številna pa je tudi osebno odgovorila. Nekoč si je vzela čas za precej dolg odgovor neki deklici, ki ji je razburjena pisala, da se njena starša ločujeta.

Je do srečanja sploh kdaj prišlo?

Thatcherjeva je izrazila sočutje in obžalovala, da osebno ne more storiti ničesar. "Moji otroci so imeli srečno otroštvo," je zapisala mati dvojčkov, "in želela bi, da bi bilo enako pri tebi." Sicer pa je deklici predlagala, naj njeno pismo pokaže staršem. Če bo kdaj v Londonu, ji je pisala, pa naj jo obvesti, da se morda srečata. Ime deklice sicer ni razkrito in tako tudi ni jasno, ali je do srečanja dejansko kdaj prišlo. Eden zahtevnejših trenutkov za potrpljenje Thatcherjeve pa je bila komedija, v kateri je glavna vloga upodabljala prav njo, premierka pa si jo je morala osebno ogledati. Collins pojasnjuje, da je Thatcherjeva "sovražila vsako minuto" igre.

Glavna igralka ji je sicer kasneje pisala in izrazila sočutje. "Za vas sta morali biti to dve uri agonije, saj je tisk spremljal vsako vašo potezo," je zapisala. "Mislim, da se je za obe izteklo precej dobro," pa je odgovorila železna lady. Thatcherjeva danes ni več aktivna v politiki in se med drugim spopada z demenco. V središču pozornosti se je pred kratkim znova znašla zahvaljujoč biografskemu filmu Železna lady, katerega glavna igralka Meryl Streep si je tudi zagotovila filmsko nagrado oskar.