Vsekakor jih je veliko, saj je bilo lani v Španiji kupljenih komaj 200.000 stanovanj. Samo lani so cene nepremičnin padle za osem odstotkov, od leta 2006 pa so se v Madridu in okolici znižale celo za 40 odstotkov. Ponudba še nikoli ni bila ugodnejša.

Spieglova novinarka Angelika Stucke je obiskala novo stanovanjsko četrt El Quinón, 50 kilometrov južno od Madrida. Tu so sprva nameravali zgraditi 13.500 stanovanj, dokončali so jih 5000, od tega jih je 3000 v lasti posameznikov, 2000 pa v lasti bank.

Večina kupcev se ni nameravala vseliti, temveč je želela zaslužiti z nepremičninskim balonom. Menila je torej, da bodo po letu 2007 cene še naprej rasle in bodo stanovanje lahko po višji ceni prodali naprej ter dobro zaslužili. Toda nenadoma je balon počil in zdaj bi se ti mali nepremičninski špekulanti radi čim prej znebili stanovanja, preden mu cena še bolj pade. El Quinon je tako mesto duhov. V ogromnem kompleksu blokov živi komaj tisoč ljudi.

V El Quinonu se je torej več tisoč posameznikov lotilo naložbe, ki se je izkazala za zgrešeno. A to ni najhuje, saj imajo še vedno stanovanje. Številni Španci pa so v zadnjih letih ostali brez denarja in brez stanovanja. Vnaprej so plačali za stanovanja, a ko je nepremičninski balon počil, so številna gradbena podjetja šla v stečaj, ne da bi nadaljevala začete gradnje, za katere so že prejela denar.

Danes je v El Quinonu mogoče že za 90.000 evrov kupiti udobno stanovanje z 90 kvadratnimi metri, zraven sta na primer bazen in košarkaško igrišče. Še leta 2008 je bila cena za takšno stanovanje 165.000 evrov. Banka Santander, ki je lastnica stanovanja, pa je tudi pripravljena omogočiti ugoden kredit. Posrednik ob odhodu kupcu namigne, da bo cena tega stanovanja najbrž še padla in naj se oglasi kasneje.

In kako je z luksuznimi stanovanji v središču Madrida? Cena kvadratnega metra je 7000 evrov! In kako je s padanjem cen zaradi krize? "Pri takšnih stanovanjih ni krize," pojasnijo Spieglovi novinarki. "Luksuz se vedno dobro prodaja." Saj res, sedanja kriza bogatašev skoraj ni prizadela.