Kar se je do sedaj zgolj domnevalo, naj bi bilo potrjeno. Srbski zgodovinar Ljubodrag Dimić je dokaz o poskusu izvedbe atentata na Tita našel med proučevanjem dokumentov, ki jih je potreboval za sestavljanje knjige "Zbornik dokumentov jugoslovansko-sovjetskih odnosov 1945-56“.

Zbornik je bil objavljen pred nekaj dnevi, v njem pa je moč najti okoli 200 do sedaj še neobjavljenih dokumentov o odnosu med nekdanjima državama.

Ubiti naj bi ga skušala Stalinova zdravnika

Po dokumentih sodeč naj bi dva sovjetska zdravnika, ki ju je k Titu poslal Stalin osebno, Tita poskušala ubiti med operacijo slepiča leta 1947, poroča Jutranji list. Dimić je prepričan, da je našel dokaz, ki dokazuje, da je Stalin skušal izvesti atentat na Tita.

Sume o poskusu atentata je prvi izrazil eden izmed članov Titovega varovanja in njegov borec general Milan Žeželj. Prvi, ki je o atentatu pisal pa je bil Miladin Adamović, ki je atentat omenil v svoji knjigi Brozovi strahovi.

Legenda o poskusu atentata na Tita

Leto 1947 je bilo leto sprememb, odnos med Titom in Stalinom pa ni bil več najboljši. Ves nemir v zraku in Titova bolezen sta situacijo samo še zaostrila. Zdravniki so ugotovili, da Tito potrebuje operacijo slepiča. V njegovi rezidenci na Brdu pri Kranju so eno izmed sob preuredili v operacijsko sobo. Ob Titovi strani so takrat stali njegova osebna zdravnika Božidar Lavrič in Borisav Božović in ekipa najboljših slovenskih zdravnikov takrat – Bogdan Brecelj, Ivan Tavčar in medicinska sestra Livija Merlak.

Legenda pravi, da sta se v tem času, ko so se v rezidenci pripravljali na operacijo, tja prebijala dva sovjetska zdravnika – Bakuljev in Smotrov, ki ju je poslal Stalin osebno. Žeželj trdi, da se je Tito sam odločil, da ga bosta operirala Stalinova zdravnika, ker ni želel, da bi se odnosi s Sovjetsko zvezo še zaostrili.

Po operaciji je bilo Titovo zdravstveno stanje slabo. Rana se je zagnojila, bolečine pa so bile neznosne, v svoji knjigi opisuje njegovo trpljenje Adamović. Sumili so, da so Rusi operacijo izvedli z okuženimi instrumenti. Če gre verjeti besedam Žežlja, sta se ruska zdravnika vedla zelo sumljivo, veliko sta pila in kadila, bila pa sta tudi zelo nemirna. Žeželj naj bi ju za vsak slučaj zaklenil v sobo in hitro poklical Titove zdravnike, ki so operacijo ponovili, konec pa je bil za Tita srečen, ne pa tudi za sovjetska zdravnika.