Batmanning

Po plankingu, owlingu in horsemaningu se je zdaj rodilo še eno sila nenavadno, zabavno, pa tudi nevarno početje, imenovano batmanning. Ime izvira iz filma o Batmanu, sicer pa gre za visenje z glavo navzdol, tako da se  ljudje s stopali "obesijo" na ograje, vrata, zidove, vrvi in podobno.

Prvi primer batmanninga, objavljenega na Youtubu, sega v leto 2008. Posnetek prikazuje dva mlajša moška, ki visita z glavo navzdol na držalih vlaka podzemne železnice. V treh letih je ostal relativno neznan, ogledalo si ga je nekaj več kot 50 tisoč ljudi. 29. avgusta letos pa je skupina študentov objavila video posnetek, naslovljen "Original Batmanning video", ki ima zdaj že skoraj 800 tisoč ogledov in vsak dan več posnemovalcev.

Ob navidez nedolžnem početju pa se zavemo nevarnosti, če si ogledamo katerega izmed ponesrečenih poskusov batmanninga.

Planking

Planking je bil prva množična viralna modna muha. Imel je ogromno privržencev, iz dneva v dan je bilo na spletu več fotografij in video posnetkov tega početja. Pri plankingu je bilo potrebno upoštevati nekaj osnovnih pravil. Ljudje se morajo za početje odločiti sami, pri plankingu moramo imeti roke iztegnjene ob telesu, dlani moramo držati navzgor, obraz pa naj gleda v tla in je brezizrazen.

Na tisoče ljudi, ki so ležali kakor deske, se je tako fotografiralo v navidez nesmiselnih in zabavnih položajih. Ko je bil planking na vrhuncu, je nek Avstralec med tem početjem iz sedmega nadstropja omahnil v smrt. Novica se je na spletu hitro razširila in ljudje so postali negativno nastrojeni do plankinga, ki je dotlej veljal za nedolžno igro.

Owling

Kmalu se je rodil owling, kjer so udeleženci čepeli na izbranem predmetu in strmeli kot čuki. V nekaj dneh so po spletu zaokrožile fotografije in posnetki ljudi, ki čepijo na bolj ali manj nenavadnih krajih.

Foto: knowyourmeme.com

Horsemaning

Nato je splet obsedel horsemaning. Za to sta potrebni dve osebi. Ena se postavi na način, da skrije svojo glavo tako, da se vidi samo njeno telo, druga oseba pa od drugod pokaže le glavo. Tako je videti, kot da je na fotografiji le ena oseba, ki pa ima glavo ločeno od telesa.

Zdaj pa je prišel na vrsto že omenjeni batmanning. Pravzaprav gre pri vseh teh nenavadnih početjih za igro, katere cilj je posneti najboljšo fotografijo na najbolj nenavadnem mestu. Kdo je pravi začetnik batmanninga je težko reči, dejstvo pa je, da ljudje na spletu že množično objavljajo fotografije in posnetke tega početja.

LeisureDive

Podobna "norost" je tudi LeisureDive, "brezdelni skok", ki je zelo popularen v ZDA. Fotografije morajo biti posnete med skokom v vodo, skakalca pa mora fotograf v objektiv ujeti med padanjem proti vodni gladini. Skakalec naj bi bil videti len in povsem sproščen, kot bi ležal na plaži, prebiral časopis, pil pivo, telefoniral in podobno.