Vsekakor pa je bilo to eno izmed redkih tekmovanj, kjer so bile vse sodelujoče, ki so letos prišle iz Slovenije, Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Češke in Poljske, enako samozavestne in so si med ocenjevanjem raje ležerno čistile kožuh, kot da bi preučevale svoje konkurentke.

Množica mačkoljubcev se je razdelila na tiste, ki so čakali na ocene sodnikov, ki so mačke, razdeljene v štiri skupine, natančno pregledovali in ocenjevali, ter tiste, ki so jih zgolj občudovali. Razstavljenih je bilo okoli 20 različnih pasem, letošnja posebnost pa so bili valentinovi pari in za obiskovalce še posebno dve sfingi (goli mački).

Ker mačke niso ljubiteljice sprehodov na vrvici, so tovrstne razstave edina priložnost za stik javnosti z lepoto po mačje, kakršno narekujejo strogi pasemski standardi. In pasem je za nevednega radovednega obiskovalca ogromno: ponosne perzijke, kratkodlake eksotke, svete birmanke, vitke abesinke, dolgodlake somalijke, elegantne siamke, orientalke in balijke, ogromni main cooni, norveške gozdne muce, gole peterbale, nakodrani rexi, postavne britanke, plišaste kartuzijke, ruske modre mačke, ameriški ragdolli, brezrepi manxi, kratkorepi japonski bobtaili in še in še.

Pet sodnikov (Eric Reijers, Alexey Shchukin, Charles Spijker, Jannick Reanult in Tatjana Malgaj Beccari) je vsako pasmo ocenilo glede na mednarodni standard, ki je zanjo v veljavi. Najvišje število točk pri ocenjevanju je bilo 100, vsakršno odstopanje od standarda, ki velja za ocenjevano pasmo, pa se je odštelo od celotnega števila. Na letošnji razstavi so med finalistkami, ki so jih izbrali v nedeljo, imenovali še najlepšo muco v posamezni skupini in najlepšo muco na celotni razstavi.

"Priprave na mednarodno razstavo mačk potekajo skoraj vse leto, intenzivnost pa se poveča predvsem zadnje tri mesece," nam je povedala predsednica Felinološkega društva Ljubljana Mojca V. Godek, ki je dejala, da je najbolj zahtevna sama logistika razstave. Na vprašanje, kako se počutijo tekmovalke, ki so po naravi svobodne živali in ne preveč družabne, pa je dejala: "V glavnem na razstavah sodelujejo mačke, ki so takšnih dogodkov navajene. Gneča jih ne moti, niti sosednje mačke. Seveda se včasih najde kakšna, ki ji to ni posebno všeč, vendar večinoma razstave obiskujejo tiste, ki že imajo izkušnje."

Priprave na razstavo potekajo neprestano, kar je sicer tako ali tako obveznost vsakega lastnika mačke ali katere koli druge domače živali. "Za muco je treba neprestano skrbeti. Ker imam dolgodlako muco, jo moram kopati, česati, uporabljati posebne šampone. Pred razstavo pa poskrbim, da je njen kožuh še posebno puhast. Je kar naporno," nam je zaupala Godekova, ki meni, da mačkoljubci nimajo posebnih karakternih potez. "Meni je všeč, da mi nekdo zleze v naročje, da prede, da se zna crkljati, da je mehek na otip, da ga lahko božam. To me pomirja." In v dvorani, kljub gneči, res nihče ni bil videti razburjen.