Legenda pravi, da so leta 1889 v Neaplju prvič spekli danes najbolj znano pico na svetu. Ob obisku italijanskega kralja Umberta in kraljice Margherite v Neaplju jo je pripravil "oče pice" Raffaele Esposito Brandi. Kraljevi par je bil nad njenim okusom in videzom navdušen, še posebej kraljica, ki ji je tudi poklonila svoje ime.

Ker je želel kuharski mojster visokima gostoma pripraviti patriotsko jed, je pico obložil z dodatki v barvah italijanske zastave - rdečim paradižnikom, belim sirom mocarela in zeleno svežo baziliko. Brandijevi potomci še danes s ponosom razkazujejo pisno zahvalo kraljevih gostov s kraljičino posebno pohvalo kulinaričnemu "dragulju" izpred 120 let.

Kot piše srbska tiskovna agencija Beta, je verjetno pica (pizza) edina italijanska beseda, ki se ne prevaja, saj je njen pomen znan milijonom ljudi po vsem svetu. Neapelj - tam je beseda pica tudi nastala, in sicer iz korena besede pezzo, ki pomeni kos - je medtem ostal svetovna prestolnica pice, danes ene najbolj priljubljenih jedi na svetu.