Italijanski premier je v soboto poskrbel za ogorčenje, ko je pred simboličnim sprehodom voditeljev držav čez most iz Kehla v Strasbourg nemško kanclerko Angelo Merkel pustil čakati, medtem ko se je pogovarjal po telefonu. Merklova je čakala, da se bodo vsi voditelji zbrali za skupinsko fotografijo, Berlusconi pa se ni pustil motiti med telefonskim pogovorom. Italijanski premier je kasneje dejal, da se je pogovarjal z Recepom Tayyipom Erdoganom in ga poskusil prepričati, da Turčija podpre danskega kandidata, Andersa Fogh Rasmussena, za novega sekretarja zveze Nato.

Pred sobotnim pripetljajem pa je Berlusconi razburil britansko kraljico, ko je med fotografiranjem v Buckinghamski palači zbranih na vrhu G20 nekoliko preglasno poklical Obamo. Kraljico je njegovo "kričanje" tako vznemirilo, da ga je okarala in razburjeno dejala: "Zakaj mora biti tako glasen?"

Berlusconi je dejal, da ga žalosti način, na katerega se do njega vedejo mediji, zato jim je zagrozil z blokado. "Ne bom vam več odgovarjal na vprašanja. Medtem ko jaz delam za Italijo, vi delate proti njej. Ne bom več organiziral tiskovnih konferenc," je zagrozil.

„Dovolj je. Naj vas hudič vzame! To je osebni napad name in zavajanje bralcev. Ne želim reči, da zahtevam takojšnje ukrepe zoper določene časopise in novinarje, vendar pa sem precej razburjen. Nihče se ne bi smel tako vesti,“ je dejal Berlusconi. „Italijanski mediji z zgodbami o mojih spodrsljajih škodijo ugledu Italije."