Evropa je križišče različnih ver in kultur. Delo Kristus v kraljestvu voduja po besedah dekana Teološke fakultete v Ljubljani Bogdana Kolarja dosedanja vedenja o afriški kulturi in verstvih posreduje bolj sistematično, na celovitejši in izvirnejši način. Avtor, tako Kolar, celovito spregovori o voduju in o okolju, kjer se je ta oblika religioznosti najbolj razširila - v zaledju Gvinejskega zaliva, nekdanji Dahomi oziroma današnji državi Benin.

Ocvirk je do svojih ugotovitev prišel na podlagi teoretičnega znanja, pa tudi osebne izkušnje, saj je v Beninu leta 2006 vodil duhovne vaje pri Marijinih sestrah. Ni se ustavil le pri ugotavljanju zgodovinskih in empiričnih dejstev afriških religij, temveč je vzpostavil vez med njimi in stanjem v današnjem globaliziranem svetu, kjer po Kolarjevih besedah "nobena stvar ne ostaja več omejena na določeno okolje ali samo za določeno kategorijo ljudi".

Afričani krščanstvo spreminjajo na svoj način

"Afričani v Evropo prinašajo neko novo krščanstvo, ki nima istega civilizacijskega in zgodovinskega ozadja kot ga ima naše in bodo zaradi tega na afriški način spreminjali evropsko krščanstvo," je o prepletu religij dejal Ocvirk. Philip Jenkins v enem od svojih del Evropo opisuje kot božjo celino in s tem po Ocvirkovih besedah pokaže, "da od drugod v Evropo prihajajo ljudje, ki vanjo zopet prinašajo čut za boga in predstavljajo vero kot vrednoto".

Vodu je v osnovi znan kot krvoločen. Prelivanje krvi v tej veri je Ocvirk pojasnil: "Vodu lahko živi, če ti za njega skrbiš. Kri mu daje življenje, potem pa vodu skrbi tako zate kot za kraljestvo." Če hočemo vodu razumeti, moramo razumeti razvoj današnjega Benina in vseh prejšnjih kraljestev, je še dejal. Z vodujem kot religijo so bili po njegovih besedah povezani suženjstvo, človeške žrtve in prva organizirana armada žensk v svetu - dahomejske amazonke.

Delo je izšlo pri založbi Družina v zbirki Misijonske vezi. "Knjigo izročam zdaj bralcu v roke z upanjem, da bo tudi sam zaslutil čar te afriške dežele in toplino njenih ljudi, zlasti pa, da bo odkril, kako nas more srečanje kultur in ver obogatiti," je na vabilu za današnjo predstavitev zapisal avtor.