Londonska vila Aubrey House v Holland Parku je elegantno domovanje Sigrid Rausing, vnukinje Rubena in Elisabeth Rausing, ki sta leta 1953 na Švedskem zasnovala praktično embalažo za shranjevanje živil - Tetra Pak.

Zgodba pravi, da je nekega dne med kosilom Elisabeth predlagala soprogu, naj si izmisli lahko embalažo, ki bi nadomestila steklenice za mleko. Še istega dne se je lotil dela in kmalu za tem patentiral svoj izdelek. Njuna sinova Hans in Gad sta se lotila trženja izdelka, 50 let kasneje pa že prodajo 137 milijard patentiranih Tetra Pakov letno. Kot povprečen uporabnik jih boste v letošnjem letu porabili približno 23 - tako vsaj namigujejo nekatere statistike.

Namesto Švedske pa je dom več milijard vrednega imeprija Velika Britanija. Leta 1982 sta se Hans in Gad preselila v Britanijo, da bi se s tem izognila visokim švedskim davkom. Leta 1993, glede na poročanje Sunday Timesa, sta bila brata najpremožnejša Britanca, ki sta prekosila celo kraljico. Hans je svoje premoženje leta 1995 prodal bratu za 4.4 milijarde evrov, Gad pa je leta 2000 umrl. 86-letni Hans, sedaj svoja leta preživlja na ogromnem posestvu v East Sussexu, kjer goji jelene in divje prašiče.

(Ruben, Gad in Hans Rausing pred prvo napravo za polnjenje embalaž. Foto: Tetra Pak)

Hansovi potomci Sigrid, Lisbet in Hans mlajši so bili vsi kmalu soočeni, kaj storiti z enormnimi količinami denarja, ki jim jih je zapustil oče. Sigrid je denimo postala velika podpornica literature, ki je s svojimi sredstvi ustanovila revijo Granta in številne založbe, ki še danes slovijo kot ene najbolj prestižnih v državi. Njen dobrodelni sklad je od leta 1995 za žrtve v Burmi, Albaniji, Keniji namenil več kot 200 milijonov evrov pomoči.

Njen brat je s svojo soprogo prav tako ustanovil dobrodelni sklad Eva and Hans K Rausing Trust, ki finančno podpiraboj proti drogam. Vendar pa se priimek Rausing v zadnjem času ne povezuje zgolj s filantropijo. V začetku tedna je bil Hans Kristian namreč aretiran zaradi suma posedovanja droge, njegovo soprogo pa so mrtvo našli na njunem domu. Policisti sicer namigujejo, da je umrla zaradi prekomerne količine droge.

 

Oglas iz 60ih.                                                                    Ruben Rausing (1895 - 1983)

Omenjeni primer pa za Hansa K ni prvo srečanje s policijo. Že leta 2008 je bila Eva (hči direktorja Pepsi-Cole, Toma Kemenyja) na neki gala zabavi v Londonu zasačena z nekaj zavojčki cracka. Policisti so takrat preiskali njun 15 milijonov evorv vreden dvorec in odkrili za 2.5 milijonov evrov droge. Oba sta bila aretirana. Dogodek je na družino Rausing vrgel temno senco sramu.

Mnogi časopisi so takrat pisali o vzporednicah, kako večino velikih družinskih imperijev doletijo podobne neprijetnosti (družina Gettys, Guinness, Rothschilds, Kennedy).

Za Hansa mlajšega se je tudi pisalo, da je bil že v zgodnji mladosti zaznamovan s strani očeta, ki se ga je bal in mu nikoli ni mogel ustreči. To naj bi ga tudi v mladosti odgnalo v Indijo, kjer je živel kot hippy. Hans naj praktično ne bi imel nobenih hobijev - poleg svojega dobrodelnega sklada in zapravljanja za prestižna stanovanja in jahte. Mnogi si pisali: "Za toliko dolgočasja so potrebne milijarde".

(Dvorec, kjer je bilo najdeno truplo Eve Rausing. Foto: AP)

Kot omenjeno, pa sta Hansovi sestri Sigrid and Lisbet v javnosti znani kot ženski s pametjo in denarjem. Lisbet je zgodovinarka z diplomama s Californie in Harvarda, kjer je tudi osem let poučevala. Njene dobrodelne organizacije predvsem darujejo podporo za pomoč živalim.

Druga veja Rausing dinastije, potomci brata Gada, so Kirsten, Jorn in Finn. Kirsten je vodilna vzrediteljica konj. Je neporočena in domnevno edina, ki skrbi za družinske posle. Jorn živi umirjeno življenje v Londonu in se ukvarja z investiranjem, o Finnu pa je najmanj znano.

Vsi člani Rausing dinastije so vsa ta leta skušali živeti dokaj umirjeno, stran od pretirane medijske pozornosti. Želja po ohranitvi družinskega ugleda pa je bila, kot omenjeno, načeta prav v začetku tedna. V zvezi s smrtjo Eve in Hansovo aretacijo trenutno potekajo preiskave.

(Hans K in Eva. Foto: AP)

Tetra Pak je največje podjetje za izdelavo embalaž za hrano, za zamaške zamaške, avtomate, sire, sladolede. Nihov prodor na mednarodni trg se je zgodil v 60ih letih s Tetra Brick-om, aseptičnoembalažo za shranjevanje živil. 

(Foto: Tomaž Zajelšnik)

Podjetje obvladuje:

- 42 tovarn za izdelavo embalaž

- delujejo v 170 državah

- na trgu imajo še 38 drugih podjetij

- poslujejo tudi preko 79 prodajaln

- število zaposlenih: 22.896

- V letu 2011 so proizvedli 167.002.000.000 embalaž

- v letu 2011 so zalužili 10.360.000.000 evrov

- Glavni konkurent podjetja je SIG Combiobloc.