Po besedah vodje muzeja Stephanie Jacobs jim širši zgodovinski okvir predstavlja 5000 let zgodovine različnih medijev. Temu ustrezen je tudi naslov nove stalne postavitve Znak - knjiga - internet: Od klinopisa do binarne kode, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava se osredotoča na tri velike revolucije - nastanek pisave, iznajdbo tiska in preskok v digitalno dobo. Na razstavi je na ogled 1000 izjemnih eksponatov iz muzejske zbirke. Leta 1884 ustanovljeni muzej je eden najstarejših in najpomembnejših na področju knjižne kulture, njegova zbirka pa obsega kar milijon eksponatov.

Nemška nacionalna biblioteka je bila ustanovljena 3. oktobra 1912 kot Nemška knjižnica v Leipzigu, mestu, kjer je tedaj cvetela založniška dejavnost. Po delitvi Nemčije je bila ustanovljena še Nemška biblioteka v Frankfurtu na Majni, po ponovni združitvi Nemčije pa so združili tudi obe nacionalni knjižnici.

Jacobsova je prepričana, da bodo knjige in knjižnice preživele tudi v dobi pametnih telefonov in i-padov. "Pesimizem je vedno integralni del procesa inovacije," je dejala. O izumrtju knjige se je govorilo že ob iznajdbi televizije, pa vendar je tiskana beseda preživela in bila na trgu uspešna tudi v času televizije. Zato tudi razstava na prihodnost gleda z optimizmom, še piše dpa.