V začasni odločbi o financiranju, ki jo je Moderna galerija prejela od ministrstva za kulturo v začetku februarja, tudi sploh ni omenjen Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), katerega obnova je bila končana lani ni ki je nova programska enota Moderne galerije.

Kot so zapisali, je odprtje MSUM izjemen uspeh Moderne galerije, ki je bistveno spremenila dojemanje pluralnih vsebin moderne in raznolikosti sodobnih umetnosti v našem okolju. Nov koncept muzeja in inovativne postavitve zbirk ter razstav pa so bili deležni pohvale v mednarodnih krogih. Zaradi mednarodnega ugleda galerije so se tudi nekateri svetovno uveljavljeni umetniki ob odprtju njene nove enote odločili pokloniti pomembne in na mednarodnem trgu visoko ovrednotene umetnine.

Sredstva za programske materialne stroške v letu 2012 se drastično znižujejo in to kljub dejstvu, da je bila prenova zgradbe MSUM realizirana s pomočjo 85 odstotkov evropskih sredstev iz strukturnih skladov, pogojenih z novimi zaposlitvami in programi. Sedaj predvideni zneski omogočajo zgolj pogojno preživetje Moderne galerije v obsegu do leta 2011, nikakor pa realizacije zastavljenih načrtov ob pridobitvi novega muzeja in ne podpore ustvarjalnosti, opozarjajo.

Ob razumevanju kratkoročnih in tudi dolgoročnih kriznih razmer podpirajo zamisli ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, kakor jih je bilo razumeti iz njegovih javnih nastopov. Gre namreč za zamisli, ki jih galerija že leta udejanja: sinergija s povezovanjem umetniškega, znanstvenega in pedagoškega dela ter javna dostopnost z razstavami, vodstvi po razstavah, predavanji in mednarodnimi konferencami. Poleg tega je Moderna galerija že leta vpeta v mednarodno okolje.

Vendar pa bi bila, kot opozarjajo, škoda, ki bi nastala z radikalnimi rezi v delovanje in zaradi morebitnega zaprtja novih prostorov na Metelkovi, dolgoročna in težko popravljiva. Ne bi bila le vsebinska, ampak bi se tudi pretrgala kontinuiteta v zbiranju, arhiviranju, razstavljanju in izobraževanju. Brez domačega sofinanciranja tudi ne bo mogoče realizirati projektov, ki so sofinancirani z evropskimi sredstvi.

Od ministrstva zato pričakujejo, da svoje krizne namere in ukrepe bolj uskladi z vsebinskimi programi, možnostmi in kompetencami Moderne galerije, kot pa zgolj s krčenjem razreza sredstev za posamezne dejavnosti, so še zapisali v izjavi za javnost.