Kot piše v pismu, ki so ga ob prvopodpisanem direktorju in odgovornem uredniku založbe Litera Orlandu Uršiču podpisala nekatera stanovska društva, založbe in posamezniki, ustvarjalci na področju knjige z zaskrbljenostjo spremljajo razmere na področje knjige v času oblikovanja združenega ministrstva. Že pred volitvami pa so "začudeno spremljali povsem neargumentirane lahkotne izjave o morebitnem ukinjanju JAK oziroma o njenem pripajanju".

Sami menijo, da je verjetno prav nedorečen status JAK razlog za zamujanje pri izvajanju letošnjih programskih in projektnih razpisov, tako za področje kulture kot za področje izdajanja leposlovja in znanstvene publicistike, kar utegne imeti težke posledice pri izdajanju knjig in revij, projektih bralne kulture in drugem, pa tudi pri nekaterih infrastrukturnih rešitvah, o katerih so se dogovarjali na strokovnih posvetih na pobudo JAK.

JAK je po njihovem prepričanju v zadnjih treh letih učinkovito izvajala številne postopke tako za založbe kot za pisatelje. Dvignila je raven kakovosti izvedb in naredila bistven korak naprej pri mednarodni promociji slovenskih književnikov v tujini.

V treh letih svojega obstoja je JAK z javno preverljivimi rezultati pokazala smotrnost odločitve, ki je vlado na osnovi zakona, ki je bil v parlamentu soglasno sprejet, leta 2008 vodila pri ustanovitvi agencije.

Ker letos postopki izvedbe že lani objavljenih javnih razpisov JAK zamujajo, se podpisniki na ministra Turka obračajo v upanju, da "bosta prevladala razum in zavedanje, da je pričetek izvajanja rezultatov že lani objavljenega razpisa nujno".

O napovedani ukinitvi agencije za knjigo slišali v oddaji Pogledi Slovenije

Zaposleni na JAK so o napovedani ukinitvi agencije za knjigo slišali v oddaji Pogledi Slovenije, uradno pa o tem niso dobili nobenega obvestila, je za STA povedala Katja Stergar, ki je na agenciji zadolžena za mednarodno sodelovanje in promocijo. Ko je bil Turk imenovan za ministra, mu je direktor JAK Slavko Pregl poslal tudi pisno čestitko in hkrati povabilo na obisk na JAK, da bi ga seznanili z njihovim delom in načrti. Čeprav je od ministra dobil odgovor, da bodo uskladili termin, do obiska še ni prišlo.

Spomnila je še na javno debatno kavarno v sklopu lanskega slovenskega knjižnega sejma, na kateri so med drugim sodelovali sedanji minister Turk, generalna direktorica direktorata za umetnost na ministrstvu za kulturo Barbara Koželj Podlogar in direktor JAK Pregl. Kot je dejala, ste se tedaj tako Koželj Podlogarjeva kot Turk strinjala, da ni bojazni, da bo prišlo do ukinitve JAK.

Kot je še poudarila, na agenciji za knjigo ni, kot se pojavlja v medijih, osem, ampak je sedem zaposlenih. Napačna je tudi navedba, da naj bi na ministrstvu za kulturo to delo opravljala samo eden ali dva zaposlena. Gre za združitev dveh področij. Na ministrstvu za kulturo in na javni agenciji za raziskovalno dejavnost je z administrativnim aparatom skupaj to delo opravljalo vsaj osem ljudi. Poleg tega se je obseg nalog JAK v času njenega delovanja precej povečal, je poudarila.

Zgoraj omenjeno javno pismo pa na JAK razumejo kot izraz zadovoljstva javnosti z njihovim delom, je še povedala Stergarjeva.