Osemčlanska zasedba, katere glavni protagonist je Dr. Tackett, elementom funka dodaja primesi breakov, jazza in zahodnoobalnega hiphopa, kar so že ob ustanovitvi skupine dobro sprejeli tako v funkerskih kot tudi hiphoperskih glasbenih krogih in slednjo tako hitro postavili ob bok skupini The Roots. Zadnja leta drzni funk dopolnjuje soulerska vokalistka Afrodyete. Slišati pa je mogoče tudi plejado funkerskih klasik od Mohawksov, Jamesa Browna, Jimmyja Smitha do mnogih drugih. Bend, za katerega zagotavljajo, da je vsekakor vreden ogleda v živo, saj poskrbijo za nepozabno koncertno izkušnjo, pa veliko sodeluje tudi z funk DJ-i, kot sta Cut Chemist in Dj Shadow.

Breakestra so si svoje mesto na glasbeni sceni najprej zagotovili v domačem Los Angelesu, kjer so s svojo glasbo najprej prepričali vodjo legendarne založbe Stones Throw, Egona. S svojo magično mešanico dj-skega pogleda na glasbo, torej nenehnega miksa brez presledkov ter večno break estetiko pa so kaj hitro prepričali tako raperska ušesa kot tudi novodobne funkerje.

Njihova diskografija vsebuje tri zanimive albume. Prvi je "The Live Mix Part 2“ iz leta 2001, "Hit the Floor“ iz leta 2005 ter "Dusk 'Till Dawn“ iz leta 2009 pa dodajata izvedbi tudi veliko čutnih soul vokalov. Med tem so fantje posneli tudi različne kompozicije za kompilacije Cuta Chemista, Thievery Corporation in mnogih največjih funkerskih DJ-ev.