Zvečer v Hollywoodu bo ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti že 84. po vrsti podelila prestižne filmske nagrade oskar. Tekma za število zlatih kipcev bo potekala med črno-belim filmom "The Artist" (Umetnik) z desetimi nominacijami in filmom Hugo, ki na podelitev prihaja z nominacijo več.

Letošnjo podelitev v dvorani, ki se po novem imenuje Hollywood & Highland center, bo že devetič vodil komik Billy Crystal. V tekmi za glavne nagrade je poleg filmov "The Artist" in Hugo še sedem drugih. To so filmi Potomci, Služkinje, Polnoč v Parizu, Zmagovalec, Grivasti vojak, Izredno glasno in neverjetno blizu ter Drevo življenja.

Brad Pitt (Zmagovalec) za oskarja za najboljšo moško vlogo tekmuje z Georgem Clooneyjem (Potomci), nominirani so še Demian Bichir (A Better Life), Jean Dujardin (The Artist) in Gary Oldman (Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun).

Med ženskami se za oskarja poteguje Meryl Street (Železna lady), Michelle Williams (My Week With Marilyn), Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (Služkinje) in Rooney Mara (Dekle z zmajskim tatujem).

Christopher Plummer lahko pri 82 letih postane najstarejši živeči oskarjevec; nominiran je za stransko vlogo v filmu "Beginners" (Začetniki).

Favorit za tujejezičnega oskarja naj bi po napovedih bil iranski film Nader in Simin se ločujeta.

Preberite še:

Tolažba v devetih različicah: Filmi, nominirani za oskarja