Na prireditvi Prešeren meni, s tematskim podnaslovom Se poezija pesnikov gleda v zrcalu pesmi Prešerna; navdih, slutnja, dialog, lepota, bodo nastopajoči prebrali po eno Prešernovo pesem ter eno ali dve avtorski, ki sta tematsko povezani s pesmijo velikega poeta, je povedala Nina Kokelj z društva pisateljev.

Avtorje in njihovo literarno ustvarjanje bo na prireditvi, ki se bo pričela ob 18. uri, predstavila Stritarjeva nagrajenka Ana Geršak, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel Matjaž Pikalo.

Letošnje praznovanje kulturnega praznika bo deloma zaznamovano z nestrinjanjem kulturnikov z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo. DSP je nedavno ustanovilo Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), ki, kot pravijo, ni nastal iz protesta proti ukinitvi neke ustanove, pač pa iz nasprotovanja ukinitvi simbolnega in vsebinskega prostora, ki predstavlja slovensko kulturo.

V KOKS ob torkovi Prešernovi proslavi v CD pozivajo k skupnemu protestnemu dejanju. Zbor udeležencev bo ob 18.30 pred Cankarjevim spomenikom nasproti glavnega vhoda v CD.