Pod ekranizacijo dela Čefurji raus! se bo podpisal kar sam avtor romana Goran Vojnović, tako kot prvi del pa bo tudi nadaljevanje uspešnice Gremo mi po svoje, ki je v kinodvorane privabila na tisoče gledalcev, režiral Miha Hočevar. Med filmi, ki bodo v kratkem posneti, so še Inferno v režiji Vinka Möderndorferja, Dvojina Nejca Gazvode in Adria Blues režiserja Miroslava Mandića.

V prihodnjih dveh letih bodo predvidoma posneti še srednjemetražni film Deklica in drevo v režiji Vlada Škafarja, kratka filma Pravica ljubiti režiserke Barbare Zemljič in Rdeči in črni Janeza Burgerja ter kratki animirani film Kolje Sakside KOYAA - Roža.

Okvirna vrednost razpisa za sofinanciranje realizacije slovenskih kratkometražnih, srednjemetražnih ali celovečernih filmov za leto 2011 je znašala tri milijone evrov, za realizacijo filmov pa bo SFC namenil nekaj več kot 3,5 milijona evrov. Kljub vsemu se po besedah Rutarja pozna, da je bilo javni agenciji z rebalansom proračuna odvzetih več kot 1,2 milijona evrov, kar bi na primer zadostovalo za produkcijo še dveh celovečercev.

Med prvenci so na SFC letos podprli celovečerna igrana filma Razredni sovražnik v režiji Roka Bička in Drevo mlade režiserke Sonje Prosenc ter dokumentarni celovečerec "Wilde one" v režiji Jureta Breceljnika. Na razpisu za realizacijo manjšinskih koprodukcijskih projektov je bil izbran film Zoran, moj nečak idiot, ki ga bo režiral Matteo Oleotto.

"Mislim, da se nam obeta zelo zanimiva, avtorsko pestra, generacijsko različna produkcija, ki prinaša od strogo avtorskih filmov do filmov, ki so namenjeni širšemu občinstvu. Sem zelo pozitiven in z veseljem pričakujem, da bodo filmi dokončani," je dejal Rutar.

Rezultati vseh desetih razpisov, ki jih je SFC objavil za leto 2011, so dostopni na spletni strani centra.

SFC nadaljuje tudi projekt nekdanjega Slovenskega filmskega sklada izdajanja slovenskih filmov na DVD nosilcih. Najnovejši paket bo kmalu na voljo, vključuje pa mladinski film Nepopisan list/"What now, Luka?" (2000) v režiji Janeta Kavčiča, Oda Prešernu (2001) Martina Srebotnjaka, Ljubljana (2002) režiserja Igorja Šterka, Slepa pega (2002) Hanne A. W. Slak in Ruševine (2003) v režiji Janeza Burgerja. Rutar je napovedal, da bodo na centru nov paket filmov pripravili vsake pol leta.