Množica je napolnila pred kratkim prenovljeni Trg Leona Štuklja, številni pa so prireditev spremljali še na zaslonu na sosednjem Trgu svobode. Po končani uradni slovesnosti so visoke goste pogostili v dvorani SNG Maribor, množico na trgu pa je ogrel nastop novomeške glasbene zasedbe Dan D.

Med tujimi gosti so bili poleg evropske komisarke za kulturo Andrule Vasiliu še evropski komisar za okolje Janez Potočnik, predsednica odbora Evropskega parlamenta za kulturo Doris Pack, ministra za kulturo Črne Gore in Hrvaške Branislav Mićunović in Andrea Zlatar Violić, župan Turkuja Aleksi Randell in predstavniki številnih drugih mest, ki so že gostila EPK.

Kot je za STA povedala Doris Pack, je EPK dobra priložnost za Slovenijo, da pokaže Evropi svojo kulturo, hkrati pa da svojim prebivalcem približa druge evropske kulture. "Še posebej v času krize moramo spodbujati evropsko vizijo. Evropska vizija pa so evropske kulture. Če bosta Slovenija in Maribor to leto dobro izkoristila, bo to zelo pomembno za navezanost ljudi na evropsko idejo," je menila.

Foto: Daniel Novaković/STA

Slovenske barve so zastopali številni politiki, med njimi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković (na zgornji fotografiji govori z Milanom Zverom, desno spodaj Ljudmila Novak), predstavniki slovenskih kulturnih institucij in drugih zavodov. Vsi po vrsti so v izjavah za medije zatrjevali, da jih je na tribuni zeblo, a so bili nad prireditvijo kljub temu navdušeni. "Po vseh teh težavah, ki jih vsi poznamo, sem bil prav prijetno presenečen," je dejal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Program malo bolj mariborski

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Jožef Školč je pripomnil, da bi program "lahko bil malo bolj mariborski". "Se mi pa zdi zelo v redu, da se je stvar končno začela. Doslej smo v glavnem poslušali, kaj vse je narobe, zdaj pa upam, da je napočil čas, ko se bodo začeli vrstiti dogodki in se bomo pogovarjali o tem, koliko so komu kam segali," je dodal.

Prireditev je v mesto ob Dravi privabila tudi veliko predstavnikov sedme sile. Uradno se je za dogodek akreditiralo okoli 200 predstavnikov slovenskih in okoli 70 tujih novinarjev, med drugim iz medijskih hiš HTV, ORF, ARD, ZDF, RAI, CNN, Reuters, številnih avstrijskih in hrvaških časnikov, neposreden prenos pa je bil na TV Slovenija. Kot je za STA dejal dopisnik kitajske tiskovne agencije Xinhua Zhao Yi, sta Maribor in Slovenija z nocojšnjo slovesnostjo naredila "zelo dober vtis".

Tudi množica je bila nad slovesnostjo večinoma navdušena, predvsem zaradi žanrsko zelo mešanega programa. Bilo pa je slišati tudi nekatere kritike. Nekaterim se je prireditev zdela preveč vzvišena, kot Mariborčani radi rečejo "hohštaplerska", spet drugi so menili, da je bilo zanjo porabljenega preveč denarja. Med govorom predsednika republike Danila Türka pa so se iz množice slišali vzkliki "Janša, Janša".

Foto: Daniel Novaković/STA

V pričakovanju Črnih mask

Nov utrip mesta je dalo čutiti že petkovo dogajanje v Mariboru, od odprtja Kulturnih ambasad v Vetrinjskem dvoru in Ognjenih skulptur na Glavnem trgu do zabave z elektronsko glasbo v Udarniku. Mariborska univerza je danes v okviru EPK odprla Hišo arhitekture in Park skulptur, prižgalo se je Svetlobno mestno obzidje in napisi v okviru projekta Severni sij. Tako imenovani otvoritveni vikend EPK se bo zaključil v nedeljo s premiero opere Črne maske.

Edino, kar so ljudje pogrešali, je, da bi vse kulturne institucije in gostinski lokali ta konec tedna bolj na široko odprli svoja vrata in množicam, ki so se ob tej priložnosti zgrnile v mesto, pokazali, kaj vse imajo za ponuditi. Grenak priokus je večeru dal tudi protest Civilne iniciative za živali na Grajskem trgu, kjer se nahaja tudi sedež zavoda Maribor 2012.

Foto: Daniel Novaković/STA