Črna na Koroškem velja za kraj, od koder izvira daleč naokoli največ olimpijcev na število prebivalcev, ki jih je v občini Črna skupno 3600. Iz Črne izvira sedem olimpijcev, po podatkih županje pa je Črni po tej primerjavi blizu le še ena vas v Švici.

Prva dva črnjanska olimpijca sta bila smučarska skakalca, brata Drago in Danilo Pudgar, ki sta se udeležila olimpijskih iger v Saporu na Japonskem leta 1972. V kasnejših letih so na olimpijskih igrah tekmovali še alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in Tina Maze ter smučarska tekačica Nataša Lačen.

Prostor za načrtovani olimpijski muzej, ki ima trenutno še delovni naslov, je že na voljo v središču kraja ob etnološki zbirki, je STA povedala županja. Tako si bodo obiskovalci Črne na enem mestu lahko ogledali star način življenja v kraju in dosežke krajanov na področju športa.

Pogovori z olimpijci, ki bodo prispevali različne predmete, po besedah Lesjakove že potekajo, tekstovnega gradiva pa imata veliko zbranega Aleš Repanšek in Jože Plesec. Slednji je o Črni že napisal knjigo Vas olimpijcev. Nekoliko večja naložba za občino bo nakup avdio-vizualne opreme, saj želijo v muzeju predstaviti tudi posnetke športnih tekem in s tem povezanih dogodkov.

Županja Črne Romana Lesjak načrtuje, da bi muzej lahko odprli v času tradicionalne poletne prireditve, Turističnega tedna, ki ga vsako leto načrtujejo v avgustu.