Scorsesejev film Hugo je sicer prirejen po ilustrirani knjigi "The Invention of Hugo Cabret" ameriškega pisatelja Briana Selznicka. Govori o siroti Hugu, ki se v 30. letih minulega stoletja poskuša znajti na pariški železniški postaji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hugo (Asa Butterfield) je navdušen obiskovalec kinematografov, prav tako kot je bil v otroških letih Scorsese v New Yorku. Pri odkrivanju čudovitega sveta filma se Hugu pridružijo francoski filmski pionir George Melies (Ben Kingsley), njegov oče (Jude Law) in Sacha Baron Cohen v vlogi kaotičnega inšpektorja na železniški postaji.

Clooney postal najboljši igralec

George Clooney je bil kot težavni oče v filmu "Descendants" režiserja Alexandra Paynea izbran za najboljšega igralca leta, Tilda Swinton pa za najboljšo igralko v vlogi matere težavnega sina v filmu Pogovoriti se moramo o Kevinu režiserke Lynne Ramsay.

Christopher Plummer je bil izbran za najboljšega igralca v stranski vlogi v filmu "Beginners" režiserja Mikea Millsa. Najboljša stranska igralka preteklega leta je po oceni ameriških kritikov Shailene Woodley v filmu "Descendants", ki ima po oceni kritikov tudi najboljši prirejeni scenarij. Za najboljši izvirni scenarij pa je bil izbran scenarij za film 50/50 režiserja Jonathana Levinea.

Napovednik za film Hugo Martina Scorseseja

Pomemben namig pred oskarji

Ameriška kritiška nagrada je prvi pomemben namig pred podelitvijo oskarjev. V zadnjih letih sta jo dobila Ni prostora za starce (2007) in Revni milijonar (2008), ki sta kasneje prejela oskarja za najboljši film. Lani so kritiki za najboljši film izbrali Socialno omrežje, oskarja je potem prejel Kraljev govor.

Nagrade kritikov bodo podelili 10. januarja v New Yorku. Podelitev bo vodila Natalie Morales.

Melanholija evropski film leta

Evropska filmska akademija je v soboto zvečer v Berlinu podelila 24. evropske filmske nagrade za leto 2011. Za najboljši film so razglasili Melanholijo danskega režiserja Larsa von Trierja, še tri nagrade pa je pobral tudi Kraljev govor režiserja Toma Hooperja.

Von Trier se podelitve nagrad v Berlinu zaradi škandala v Cannesu tokrat ni udeležil. Tedaj so ga namreč iz filmskega festivala v Cannesu izključili zaradi neprimernih izjav v podporo Hitlerju, zatem pa se je odločil, da ne bo več javno nastopal. Nagrado v Berlinu je prevzela njegova soproga Bente Froge.

Von Trierjeva Melanholija je pobrala še nagradi za kamero in scenografijo, izgubila pa v boju za najboljšega režiserja. Von Trierja je premagala sonarodnjakinja Sussane Bier za film V boljšem svetu, ki je sicer letos prejel tudi oskarja za najboljši tujejezični film.

Tudi Colin Firth je po oskarju za najboljšo moško vlogo v Kraljevem govoru dobil še evropsko filmsko nagrado. Kraljev govor je dobil tudi evropsko nagrado publike za najboljši film.

Nagrado za glavno žensko vlogo je prejela Tilda Swinton za vlogo v filmu Pogovoriti se moramo o Kevinu, nagrado za najboljši dokumentarec je dobil film Pina nemškega režiserja Wima Wndersa, nagrado za najboljši scenarij pa sta prejela Jean-Pierre in Luc Dardenne za "Dečka s kolesom".

Posebno nagrado Evropske filmske akademije je letos prejel 85-letni francoski igralec Michel Piccoli, britanskega režiserja Stephena Frearsa pa so nagradili za življenjsko delo. Danska igralka Mads Mikkelsen pa je dobila nagrado za prispevek k svetovni kinematografiji.

Evropske filmske nagrade vsako leto podeljuje 2500 članov Evropske filmske akademije. Prihodnje leto jo bodo podelili na Malti.