Župan je praznične lučke prižgal na Trgu generala Maistra in ob tem poudaril, da je Maribor pred velikimi izzivi, prvi je čez mesec dni že evropska prestolnica kulture (EPK).

Koroški deželni glavar pa je luči prižgal na podarjenem drevesu na Trgu svobode in tam s simboličnimi darili obdaril otroke. Kot je dejal, je drevo znak prijateljstva med njim in županom Kanglerjem, pa tudi prijateljstva med Mariborom in avstrijsko Koroško. "Želim si, da bi tudi v prihodnjem letu tu sijala luč prijateljstva," je dejal.

V Mariboru so za okrasitev letos namenili okoli 180.000 evrov, vsebinsko pa bodo nadaljevali zgodbo, ki so jo začeli pred dvema letoma z novoletnim stožcem na Trgu revolucije ter vilinskimi nitmi nad ulicami v centru mesta. Lani so podoben stožec postavili še na Glavnem trgu in nanj ob spremljavi glasbe projicirali barvne praznične motive.

Na Trgu generala Maistra so letos lampijone zamenjali s čarobnimi svinčniki, ki so nastali v sklopu EPK. Ti svinčniki predstavljajo galerijo na prostem z 840 otroškimi monotipijami. Med novostmi je tudi okrasitev na novem Trgu Leona Štuklja.

V Mariboru so danes tudi odprli Miklavžev sejem, ki mu bo kasneje sledil še božično-novoletni sejem. Dedek Mraz se bo s Pohorja pripeljal 10. decembra, vrhunec prazničnega decembra pa predstavlja tradicionalno veliko silvestrovanje, ki se bo letos prvič odvijalo na novi lokaciji - prenovljenem Trgu Leona Štuklja.