Na vrhuncu slave je bil Russell v 70. letih minulega stoletja. Med njegovimi najbolj poznanimi deli sta filmska priredba romana D.H. Lawrencea Zaljubljene ženske in film Demoni, ki temelji na knjigi Aldousa Huxleyja iz 50. let minulega stoletja.

Russell, enfant terrible britanskega filma, je sicer zaslovel na BBC kot filmski biograf najbolj znanih skladateljev klasične glasbe: med takšnimi filmi sta Mahler (1974) in Lisztomania (1975). Med najbolj znanimi filmi, s katerimi je rušil tabuje, pa so Zaljubljene ženske, Demoni in Kurba. Nekateri izmed njih niti do danes niso doživeli predvajanja integralnih različic.

V filmski priredbi rockovske opere Tommy skupine The Who so poleg same skupine sodelovali še Elton John, Eric Clapton in Jack Nicholson. Poznan je tudi po groteskno-fantastičnih biografijah likovnih umetnikov Divji mesija (1972) in igralcev Valentino (1977).

Med drugim je režiral tudi glasbeni videospot Nikita svetovno poznanega pevca in pianista Eltona Johna. V javnosti se je spet pojavil leta 2007, ko je nastopil v Big Brotherju slavnih.

Leta 2008 je bil Russel prvi dobitnik nagrade "Motovun Maverick Award" na filmskem festivalu v Motovunu. Nagrada je namenjena avtorjem, ki so z nekonvencionalnim pristopom pomembno prispevali k filmski zgodovini.