Slike, najdene na stenah stanovanja, ki ga je v sredini 1970-ih let naselila legendarna uporniška skupina, so ''neposredna in močna reprezentacija radikalnega in dramatičnega uporniškega gibanja'' menijo na arheološki katedri in dodajajo, da so slikarije, odkrite tudi za omarami in mizami stanovanja na ulici Denmark, lahko celo bolj pomembne kot odkritje zgodnjih posnetkov Beatlov.

Raziskovalci so analizirali kulturno in vsebinsko pomembnost grafitov, ki jih je slikala zasedba seks pištol, ter zaključili, da so slike, kljub temu da so lahko za nekatere nesramne, žaljive in nelagodne, dokaz, da je stanovanje pomembno historično in arheološko najdišče.

Grafiti se nahajajo v drugem nadstropju hiše, zgrajene v 19. stoletju, ki stoji na ulici, takrat poznani pod imenom ulica Pločevinaste ponve (Tin pan alley). Večina slik je prišla izpod rok Johna Lydona ali pa Johnnyja Rottena. Zbirka sestoji iz osmih grafitov, na njih pa so ''avtoportreti'' in pa upodobitve ostalih članov skupine, njihovega menedžerja Malcoma McLarena in pa tudi drugih Pistolsovih partnerjev.

Grafit izpod rok Johnnyja Rottna. (foto: Telegraph)

Schofield je grafite označil za ''anti-zapuščino'', saj so grafiti v nasprotju z vsem, kar si agencije in organizacije za ohranitev kulturne dediščine ponavadi prizadevajo ohraniti. ''Upravičeno se nam zdi pokazati jezik ustaljeni praksi zapuščinske dediščine in namigniti, da pankovski ikonoklazm prav tako zagotavlja kontekst za odločitve, da se nekaj ohrani.''

Legende panka. (Foto: Splet)

''Za pomembno odkritje gre, zgodovinsko in arheološko, zaradi materiala in dokaza, ki ga vsebuje. Vendar, ali bi to ohranili za prihodnje generacije?'' je zaključil Schofield. ''Po našem mnenju veljajo za anti-zapuščine drugačna pravila. Zgradba je nedvomno pomembna in bi lahko izpolnil vse kriterije, da bi postala kuturna zapuščina, če ne sedaj, pa čez čas.''