Urednik knjige Gašper Troha je na današnji novinarski konferenci dejal, da je pravljica nastala na podlagi zgodovinskih dejstev, saj so Langobardi na poti preseljevanja prečkali tudi Slovenijo. Na Nanosu, kjer avtorica pravljico sklene, je obstaja tudi njihova naselbina. Berto se na svoji poti srečuje z drugimi živalmi in osebami ter ob tem spoznava človeške napake, kot so negostoljubnost, lenoba in strah.

Ideja za knjigo se je Makarovičevi porodila v razigranem obdobju. Njeno pozornost so pritegnili Langobardi, a je opazila, da ne pozna dobro njihove zgodovine in je zato za "nekaj zgodovinskih lekcij" zaprosila zgodovinarja Jožeta Pirjevca. Pravljico je ilustrirala Mateja Jager, ki je z Makarovičevo sodelovala že pri novi izdaji Čuka na palici. Makarovičeva je v šali dejala, da jo glavni junak knjige, zajec Berto, spominja prav na Pirjevca, verjetno zaradi nagajivega in zvedavega pogleda.

Makarovičeva v knjigi ni namerno potvarjala dejstev, si je pa privoščila svobodo pri tem, da je, kljub Pirjevčevemu nestrinjanju, v pravljico umestila grofa Drakulo. "Zame je Drakula tako atraktivna oseba, da sem ga kar vtaknila v knjigo. Predvsem zato, ker je ubijal ljudi, živali pa je pustil pri miru," je povedala.

Vsestranska literarna ustvarjalka se zadnja leta posveča predvsem baladnim pravljicam, ki niso primerne za otroke, saj so grenke in nimajo srečnega konca. Ko napiše veselo in nagajivo pravljico, kot je najnovejša Berto, zajec langobardski, pa prepusti besede tisti navihani, mali Svetlani, ki so jo od povsod podili, karali, ji dajali ukore in pošiljali k spovedi. Pri pisanju pravljic po njenih besedah "ta mala mrha, ta vražič še spregovori".

Pravljica, v kateri lahko mladi bralci marsikaj izvedo o Langobardih, pa po mnenju Makarovičeve ni primerna za katoliške šole: "Opozarjam katoliške pedagoge in starše, naj čuvajo svoje otroke pred to knjigo, ker se jim lahko kakšen vzgojni koncept načne ali celo poruši. Sicer pa si moje knjige niso nikoli žele priti v kakšno katoliško šolo!"

V izredno visoki nakladi 8000 izvodov je knjiga izšla s podporo Mestne občine Ljubljana in Javne agencije za knjigo RS v okviru projekta Knjiga za vsakogar. V prvih treh mesecih bo na voljo na 150 prodajnih mestih projekta Knjiga za vsakogar po vsej Sloveniji in na založbi Arsem, kasneje pa tudi v ostalih knjigarnah. Troha je najnovejši knjigi Makarovičeve zaželel čim več uspeha, ona pa glede tega ni videla težav, "saj se zajci vselej znajdejo".