Roman, ki se ukvarja z vojno, bombardiranjem Dresdna med drugo svetovno vojno, usodo in družbo, teme pa razvije v znanstvenofantastičnem vzdušju, je bil prepovedan, ker naj bi ustvarjal "napačno predstavo ameriške zgodovine in vlade in učil načela, ki so v navzkrižju z biblično moralnostjo in resnico“.

Čeprav je spominska knjižnica ponudila brezplačne izvode, pa bo izvode plačal anonimni darovalec, je v objavi na blogu napisala Julia Whitehead, ki je sicer izvršna direktorica Vonnegutove knjižnice v Indianapolisu.

"Šokantno in žalostno je, da se teh mladih odraslih državljanov ne obravnava kot dovolj zrele, da bi lahko prenesli pomembne teme, ki jih odpira Kurt Vonnegut, ki je bil odlikovan vojni veteran. Vsak se ima kaj naučiti iz njegove knjige,“ je v izjavi za Reuters zapisala Whitheadova.

Wesley Scroggins, profesor na državni univerzi v Misuriju, je napisal prvo kritiko učenja Klavnice pet v šolah, kritiziral pa je več znanstvenofantastičnih elementov romana.

"Vsebina se razteza od golih moških in žensk, ki so skupaj v kletkah, da bi jih drugi lahko opazovali med spolnim odnosom; do Boga, ki ljudem pravi, naj se ne spravljajo na njegovega propadlega, klateškega sina Jezusa Kristusa,“ je zapisal Scroggins.