Razstavo bo odprl ljubljanski župan Zoran Janković, slavnostni govornik pa bo predstojnik Inštituta za patristične študije, prevajalec in urednik, frančiškan Miran Špelič. V kulturnem programu bo nastopila Ljoba Jenče, ki bo zapela nekaj renesančnih pesmi.

Razstava s podnaslovom Barviti dokumenti kulturne dediščine 16. stoletja na Dolenjskem bo odprta do 30. avgusta. Ročno koloriran edinstven izvod farmakopeje Hieronymusa Bocka Kreutterbuch iz leta 1572, restavriran v Arhivu RS pa bo na ogled tudi na spletni strani Digitalne knjižnice Slovenije - dLib, kjer si bo mogoče ogledati celotno digitalno kopijo obnovljene knjige.

Frančiškanska knjižnica v Novem mestu hrani zanimivo knjižnično zbirko, ki med drugim vsebuje vrsto dragocenih primerkov starih tiskov iz 16. stoletja. Pisana zbirka gradiva se je skozi stoletja povečevala in dopolnjevala, njeni začetki pa sovpadajo z ustanovitvijo samostana leta 1469.

V prenovljeni knjižnici so danes na ogled medicinske knjige, slovarji, teološka in filozofska dela, ilustrirani potopisi in farmakopeje ter druga dela, ki so zaradi svoje tematike, zunanje podobe ali svoje provenience nedvomni pričevalci duhovne veličine lokalnih prebivalcev takratnega časa, so zapisali v NUK.

Razstavo so pripravili v letu, ko je Ljubljana nosilka častnega naziva Svetovna prestolnica knjige, ter ob lanski 800-letnici frančiškanskega reda in 540-letnici prihoda frančiškanov v Novo mesto. Ob razstavi je pri založbi Brat Frančišek izšla barvna znanstvena monografija "Flores in colores", v kateri avtorica razstave Ines Jerele opisuje gradivo samostanske knjižnice, njen skrbnik pater Felicijan Pevec pa piše o njeni zgodovini.