Na tekmovanje za nagrado Evrope se uvrstijo zbori, ki so v prejšnji sezoni prejeli katero od velikih nagrad na šestih zborovskih tekmovanjih v Evropi.

Letos je to uspelo kar trem slovenskim zborom. Najprej Komornemu zboru Ave na mednarodnem zborovskem tekmovanjem v Mariboru. Za njimi je enak uspeh dosegel Šaleški akademski pevski zbor iz Velenja v bolgarski Varni, jeseni pa v italijanskem Arezzu še moški zbor VAL - Vokalna akademija Ljubljana.

Kot so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, trojnega finalnega nastopa v več kot 20-letni zgodovini tekmovanj ni uspelo doseči še nobeni državi.

Poleg treh slovenskih sta se na velikem koncertnem tekmovanju pomerila še mešani japonski zbor EST in dekliški latvijski zbor Riga Cathedral Girls Choir.

Zbor Val je mednarodno žirijo uspel prepričati z izvedbo del Jacobusa Gallusa, Hrabroslava Volariča, Huga Wolfa, Lojzeta Lebiča, Giovannija Bonata in Ildebranda Pizzettija.

Slovenija je na tekmovanju leta 2002 že zmagala z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič, ki ga je takrat vodil Kuret, isti zbor pa je grand prix osvojil tudi leta 2008 pod vodstvom Urše Lah.

Vokalna akademija Ljubljana (VAL) je bila ustanovljena iz želje po kvalitetnem moškem zborovskem poustvarjanju, tako značilnem za slovensko kulturo, ter vzpodbujanju in predstavljanju nove in najzahtevnejše slovenske zborovske literature. Ustanovljena je bila septembra 2008 in jo sestavljajo izkušeni zborovski pevci iz vse Slovenije.

Pevci se poznajo že vrsto let, saj so pod vodstvom Kureta in ostalih slovenskih dirigentov skupaj prepevali v APZ Tone Tomšič, Komornem zboru RTV Slovenija, Komornem zboru Ave, Ljubljanskih madrigalistih in nekaterih drugih sestavih.