"Prejetje Pritzkerjeve nagrade je zelo lepo priznanje za delo na področju arhitekture v zadnjih 20 letih," je dejal Zumthor. "V ponos nam je, da je bil tako majhen prispevek, kot je naš, priznan na strokovni ravni. Mladim profesionalcem, ki si pri svojem delu prizadevajo za kakovost, bi moralo to priznanje vliti upanje, da lahko postanejo vidni tudi brez posebne promocije," je izjavil nagrajenec.

Zumthorjevo najbolj znano delo je termalno kopališče v švicarskem Valsu, ki ga je nagradila žirija, slednja pa je pohvalila tudi njegov Muzej umetnosti Kolumba v Kölnu, kot "vznemirljivo sodobno stvaritev, ki pa se hkrati neobremenjeno spaja z mnogimi plastmi zgodovine".

Nagrado je ustanovila čikaška družina Pritzker, ki ima v lasti hotelsko verigo Hyatt. Predsednik Fundacije Hyatt Thomas Pritzker je iz utemeljitve žirije prebral: "Vse stavbe Petra Zumthorja zaznamuje močna, brezčasna prisotnost. Odlikuje ga redka sposobnost kombiniranja jasnih in rigoroznih misli z resnično poetično dimenzijo, kar se odraža v delih, ki večno navdihujejo."

Zumthorjevi projekti v Evropi stojijo v Nemčiji, Avstriji, Veliki Britaniji, Španiji, na Nizozemskem, Norveškem in Finskem. Bronasti medaljon in nagrado v vrednosti 100.000 dolarjev (okoli 75.300 evrov) mu bodo podelili na slovesnosti v Buenos Airesu 29. maja.

Pritzkerjevo nagrao so doslej med drugim prejeli Frank Gehry, Renzo Piano, Rem Koolhaas, Gottfried Böhm, leta 2004 pa tudi prva ženska, britanska arhitektka iraškega rodu Zaha Hadid. Lani je Pritzkerja, najvišje svetovno priznanje za dosežke v arhitekturi, prejel francoski arhitekt Jean Nouvel.