Problematika Kolizeja je celostno predstavljena v zadnji, dvojni številki mednarodne revije za teorijo arhitekture AB (Arhitektov bilten). Monografska številka, ki so jo predstavili v torek na novinarski konferenci, vsebuje več znanstvenih člankov na to temo in dokazuje, da gre za kakovostno stavbo, ki bi jo bilo vredno prenoviti in ohraniti, je  povedal glavni urednik revije, arhitekt Miha Dešman.

Iz tega izhaja tudi pismo, ki ga nameravajo nasloviti na ministrico. V njem jo bodo pozvali, naj skuša upoštevati in podpreti njihova prizadevanja proti rušitvi zgradbe. Pismo, ki ga je doslej podpisalo 24 somišljenikov, je že sestavljeno, a ga še niso odposlali, saj še zbirajo podpise podpore, je povedal Dešman. S podobnim pismom se bodo obrnili tudi na predsednika vlade Boruta Pahorja in predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa.

Od ministrice pričakujejo, da se bo zavzela za ohranitev Kolizeja kot nenadomestljivega spomenika slovenske in evropske stavbne dediščine, ker verjamejo, da "ne želi postati tista ministrica za kulturo, ki je dala porušiti ta kulturni spomenik stavbne dediščine neprecenljive vrednosti".

Kot možno rešitev navajajo sredstva v višini 80 milijonov evrov, ki si jih je Slovenija za obnovo spomenikov pridobila iz evropskih strukturnih skladov in jih mora porabiti do leta 2015. "Z njimi bi bilo mogoče obnoviti tudi kulturne spomenike, kakršen je Kolizej. Prenova bi skrajno zanemarjeni stavbi vrnila prvotni sijaj, v njej pa bi lahko našli svoj prepotrebni prostor umetniki in drugi kulturniki ter vrsta javnih in drugih institucij," piše v pismu, ki ga bodo po Dešmanovih napovedih odposlali konec tega ali v začetku prihodnjega tedna.