Ministrstvo za kulturo v pozivu MOL opozarja na nezakonitost in neustavnost spremenjenega odloka o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju občine Ljubljana Center med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto ter poziva MOL, naj na prvi redni ali izredni seji mestnega sveta po prejemu tega poziva, najpozneje pa v 15 dneh od prejema poziva, spremembo odloka odpravi, o svoji odločitvi nemudoma obvesti ministrstvo ter odločitev objavi v Uradnem listu RS.

V nasprotnem primeru bo ministrstvo predlagalo vladi, naj pri ustavnem sodišču vloži zahtevo za oceno skladnosti spremembe odloka z ustavo in zakonom, skupaj s predlogom za začasno zadržanje izvajanja spremembe odloka, je zapisano v pozivu.

Jazbinšek, svetnik Zelenih v MS MOL, ki je ministrstvo za kulturo pozval, naj izvrši nadzorstvo nad zakonitostjo spremenjenega odloka, sprejetega na seji mestnega sveta 20. oktobra, potezo ministrstva "šteje kot uspeh". Na katero redno ali izredno sejo bo spremenjeni odlok uvrščen, pa, kot je dejal, še ni znano.

Spremenjeni odlok o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto za Kolizej, spomeniško zaščiteno stavbo v lasti Jožeta Anderliča, predpisuje le nadzorovano odstranitev pod pogoji, da se izdela natančna dokumentacija obstoječega stanja skladno s kulturnovarstvenim soglasjem in da se ohranijo vsi kamnoseško izdelani stavbni členi in dekorativni elementi.

Te naj se shrani bodisi v pristojnem muzeju bodisi vgradi v morebitni novi kompleks ali pa porabi pri obnovi katerega od objektov kulturne dediščine.

Kot je znano, želi Anderlič spomeniško zaščiteno stavbo porušiti in na njenem mestu zgraditi novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju. Načrti so sprva predvidevali gradnjo 96 metrov visokega stolpa.