Profesor za biblijsko teologijo Martin Luther je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v nemškem Wittenbergu obesil 95 tez o prenovi Cerkve in tako pokazal na krizo v njej. Začelo se je reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve katoliške cerkve, pa tudi do nastanka novih cerkva.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar (1508-1586), ki je napisal več kot 25 del oziroma polovico vseh knjig, ki so jih napisali protestantski pisci. Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik. V njej se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora.

Najpomembnejše delo slovenskega protestantizma je po mnenju številnih strokovnjakov prevod Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin leta 1584 dal natisniti v Wittenbergu. V času reformacije je nastal tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice Adama Bohoriča, ki je začrtal slovensko pisanje v naslednjih dveh stoletjih.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992. Letošnja državna proslava je bila v četrtek v Cankarjevem domu, slavnostni govornik pa je bila predsednik republike Danilo Türk. Ta je v govoru poudaril, da je prispevek slovenskih nosilcev reformacije k naši kulturni in politični rasti neizbrisen in še naprej aktualen. "Tudi danes potrebujemo reformatorskega duha in reformatorjev," je še dodal.

Po besedah predsednika republike je obdobje evropske reformacije in še posebej vloga slovenskih protestantov v 16. stoletju naš pomemben vir navdiha. Poudaril je, da so objava prvih slovenskih knjig, prevodi biblijskih besedil in, naposled, prevod celotne Biblije leta 1584 postavili slovenski narod nepovratno na zemljevid evropskih narodov.

Ob tem je pojasnil, da je bila v središču tega pomembnega dejanja mogočna osebnost Primoža Trubarja. Po Türkovem mnenju ima Trubarjev zgled povezovanja narodne in evropske razsežnosti velik pomen tudi danes. "Tisto najmočnejše v jedru Trubarjevega dela je njegova krščanska etika, njegova globoka vernost in njegova etičnost," je prepričan predsednik republike.

Danes bo ob 10. uri v murskosoboški evangeličanski cerkvi slavnostna božja služba. Sicer pa sta evangeličanska cerkev v Sloveniji in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar proslavo ob letošnjem dnevu reformacije v Murski Soboti pripravila že preteklo sredo.