Zadnji poleti z letališča s terminalom, ki velja za največjo stavbo v Evropi in arhitekturno mojstrovino, bodo potekali danes zvečer, spremljala pa jih bo poslovilna slovesnost z okoli 800 povabljenci. Od letališča se bodo poslovili s poleti letala tipa douglas DC-3, ki sega še v obdobje berlinskega zračnega mostu.

Vendar pa zaprtju Tempelhofa, ki ga je britanski arhitekt Norman Foster označil za "mati vseh letališč", številni nasprotujejo. Aprila je v zvezni državi Berlin spodletel referendum o tem, da bi letališče kljub ponavljajočim se političnim odločitvam in sodnim sklepom o njegovem zaprtju vendarle ostalo odprto. Je pa v ponedeljek okoli 400 ljudi, oblečenih v črno, organiziralo vigilijo s svečami in zaprtje letališča označilo za "zgodovinsko sramoto za Berlin in Nemčijo".

Letališče je bilo odprto leta 1926, v letih 1948 in 1949 pa je odigralo pomembno vlogo pri t. i. zračnem mostu, ko so na njem pristajala zavezniška letala z zalogami hrane in drugih potrebščin za prebivalce zahodnega Berlina. Z njimi so poskušali rešiti prebivalce zahodnega Berlina, do katerega je Sovjetska zveza zaprla poti in tako želela s stradanjem pripraviti njegove prebivalce v podreditev.

Po postavitvi berlinskega zidu, ko je zahodni Berlin postal izoliran otok znotraj komunistične Vzhodne Nemčije, so leti s Tempelhofa pomenili možnost izhoda. A od padca berlinskega zidu leta 1989 in združitve zahodne in vzhodnega dela države, Tempelhof velja za zastarelega, zaradi njegove lokacije v središču mesta pa se je pojavila tudi zaskrbljenost glede varnosti prebivalcev okrožij, nad katerimi so letela letala.

Nadaljnja usoda letališča, ki spada med zgodovinske spomenike in se ga ne sme porušiti, zaenkrat  ostaja nejasna. Berlin bo predloge glede njegove prihodnje vloge sprejemal do januarja leta 2009. Vlagatelji so doslej med drugim predlagali odprtje biotehniškega parka ali filmskega studia, med predlogi Berlinčanov pa so se znašli ogromna knjižnica in muzej letalstva. Kot pa ob tem piše dnevnik Der Tagesspiegel, mednarodna finančna kriza "ne bo ravno pospešila razvoja Tempelhofa".