Na podlagi zbranih obvestil in dokazov, ki so jih kriminalisti pridobili v okviru predkazenskega postopka, izhaja, da je uradna oseba javnega zavoda s sedežem na Obali zlorabila svoj uradni položaj pri izvedbi
javnih naročil za izvedbo gradbenih poslov tega zavoda.

Ugotovili so, da so gradbene posle v tem javnem zavodu neupravičeno pridobile povezane gospodarske družbe z območja Ajdovščine in Postojne ter družba z območja Logatca. 35-letna direktorica obalnega javnega zavoda je namreč z naklepnimi kršitvami določb zakona o javnem naročanju in drugih predpisov, ki so določali njeno dolžno ravnanje, dosegla, da so posle pridobile že vnaprej dogovorjene oz. določene gospodarske družbe, ki so bile medsebojno kapitalsko in upravljavsko povezane oz. družba, ki je bila poslovni partner teh družb, so pojasnili na policiji.

Tako je ena od navedenih družb v letu 2008 neupravičeno pridobila posel v vrednosti več kot 35.000 evrov, druga družba pa v letu 2010 posel v vrednosti več kot 80.000 evrov. Poleg tega je direktorica obalnega javnega zavoda eni od izbranih družb, izvajalk gradbenih del, odobrila tudi plačilo storitev v višini več kot 6000 evrov, za katere je bilo ugotovljeno, da jih ta družba sploh ni opravila.

Kriminalisti so po zaključku preiskave na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic zoper 35-letno direktorico obalnega javnega zavoda in štiri osebe z območja Pirana, Ajdovščine, Nove Gorice in Logatca, ki so pri storitvi teh kaznivih dejanj sodelovale kot pomagači ali napeljevalci.

Za navedena kazniva dejanje je predpisana kazen do enega oz. do petih let zapora, so še zapisali v sporočilu za javnost PU Koper.