Nekdanjo državno sekretarko na takratnem ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvu in prehrano Bukovčevo bremeni zlorabe položaja, ker je decembra 2008 poklicala generalno direktorico Veterinarske uprave RS (Vurs) Čadonič Špelič in jo spraševala, zakaj Vurs Saši Baričeviču ne vrne treh bulmastifov. Pri tem naj bi Čadonič Špeličevi tudi zagrozila, da bosta Vurs in ona v primeru, da bodo psi usmrčeni, Baričevič pa bo tožil državo, plačala visoko odškodnino.

Sodišče je Bukovčevo zaslišalo že maja. Takrat je priznala, da je Čadonič Špeličevo poklicala, a pri tem zanikala, da bi ji grozila. Čadonič Špeličeve tudi naj ne bi klicala kot državna sekretarka, pač pa kot prijateljica, saj obe prihajata iz Bele krajine.

Čadonič Špeličeva je danes na zaslišanju povedala, da jo je Bukovčeva poklicala nek večer in jo spraševala, zakaj Vurs Baričeviču ne vrne psov. Rekla naj bi ji, da je Vurs v postopku naredil vse narobe ter da bosta Vurs in ona, torej Čadonič Špeličeva, morala plačati veliko odškodnino. Rekla naj bi ji tudi, da bo morala v tem primeru prodati svojo novo hišo, a se Čadonič Špeličeva podrobnosti v zvezi s slednjim danes ni spomnila. Povedala pa je, da je klic dojela kot grožnjo.

To je bil, kot je dejala, njen edini pogovor z Bukovčevo o tej temi. Dva pogovora na to temo naj bi imela še z ministrom Pogačnikom po vrnitvi psov Baričeviču. Slednji naj bi ji dejal, da so vse postopke v zvezi s tem vodili v pravni službi ministrstva. Pri enem izmed pogovorov naj bi tudi poklical Bukovčevo in ji dejal: "Če si kaj narobe naredila, boš odgovarjala."

A Pogačnik se obeh pogovorov danes ni spomnil. Ponovil je tudi, da o postopkih vračanja psov ni bil seznanjen, Bukovčevo pa naj bi o zadevi vprašal šele potem, ko so se v javnosti pojavili posnetki, kako odhaja s kraja, kjer je umrl Baričevič. "Povedala mi je, da je šlo za osebno poznanstvo in to je vse," je dejal.

Sodišče je danes kot priči zaslišalo še takratno glavno veterinarsko inšpektorico na Vursu Andrejo Bizjak in pravnico na Vursu Polonco Cankar, obe pa sta potrdili, da jima je Čadonič Špeličeva povedala za klic Bukovčeve.

Ker je sodnica ocenila, da bi bilo v postopku dobro zaslišati še pravnico z ministrstva za kmetijstvo Tanjo Hofman, je glavno obravnavo preložila na 17. oktober, ko bo zaslišana tudi Hofmanova.

Trije bulmastifi so že leta 2006 pred Baričevičevo hišo na Oražnovi ulici napadli in poškodovali Stanislava Megliča. Po napadu je Vurs zanje odredil usmrtitev, a je Baričeviču s različnimi pritožbami uspelo doseči, da mu jih junija 2009 ministrstvo za kmetijstvo vrnilo. Februarja 2010 so nato psi napadli njega samega in ga ubili.