Konzulat v Bengaziju je napadla skupina oboroženih moških, ki so streljali v poslopje. Kot poroča Reuters, je bil pri tem ubit ameriški veleposlanik J. Christopher Stevens in še tri druge osebe, zaposlene na konzulatu. Ranjenih naj bi bilo še 18 drugih ljudi. "Veleposlanik je bil ubit skupaj s tremi uslužbenci," je sporočil namestnik notranjega ministra Vanis al Šarif. Veleposlanikovo smrt je na twitterju potrdil tudi namestnik premiera Mustafa Abu Šagur in obsodil napad.

Varnostne sile so poslopje sicer hitro evakuirale, protestniki pa so nato podtaknili ogenj v konzulatu. Nasilje je trajalo kake tri ure, nato so se zadeve umirile.

Ameriška ambasada po napadu. (Foto: Reuters)

Libijske uradne osebe so dejale, da še ni jasno, ali je bil ameriški veleposlanik v Libiji ubit v avtomobilu ali se je nahajal v stavbi, ko se je napad zgodil. BBC poroča, da je umrl v napadu na avtomobil, po vsej verjetnosti pa se je v njem zaradi požara zadušil. To je danes potrdil tudi libijski zdravnik, ki ga sprejel v tamkajšnji bolnišnici. Ziad Abu Zeid je dodal, da je veleposlanika oživljal 90 minut.

Libija se je ZDA danes že opravičila: "Izrekamo naše opravičilo ZDA, ameriškemu narodu in vsemu svetu za to, kar se je zgodilo," je izjavil predsednik libijskega parlamenta Mohamed al Megarif.

Magarif je za napad na ameriški konzulat obtožil privržence odstavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. "To strahopetno dejanje je epizoda v seriji zla in zarot proti revoluciji 17. februarja", ki je odnesla Gadafija, je v Tripolisu dejal predsednik libijske skupščine. Ob tem je Libijce pozval, naj združeni preprečijo poskuse škodovanja varnosti v državi.

(Foto: Reuters)

Napad že obsodila Obama in Clintonova

Na napad se je odzvala tudi že Hillary Clinton, ki je poudarila, da ni opravičila za nasilje. "ZDA obžalujejo vsa prizadevanja, da bi očrnili verska prepričanja drugih. Od začetka smo zavezani verski strpnosti. A jasno moram povedati, da opravičila za tovrstna nasilna dejanja ni," je dejala. "Takšno nasilje ni noben način za čaščenje vere in dokler bodo ljudje pobijali nedolžne v imenu boga, na svetu ne bo pravega in trajnega miru. Prijateljstvo, ki se je rodilo med našima državama iz skupnega boja, ne bo žrtev tega napada. Ne bomo mu obrnili hrbta, vendar tudi ne bomo počivali dokler ne najdemo in kaznujemo odgovornih za napad," je dejala.

"Gnusen napad" je ostro obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Odredil je povečano stopnjo varnosti na vseh ameriških veleposlaništvih po svetu. "ZDA zavračajo vsa prizadevanja za zaničevanje verskih prepričanj, vendar za to nesmiselno dejanje ni nobenega opravičila," je dejal Obama in napovedal sodelovanje z libijskimi oblastmi pri iskanju in kaznovanju odgovornih.

"Trenutno imajo Američani v mislih in molitvah družine vseh, ki so danes izgubili življenje. Predstavljali so ameriško zavezanost svobodi, pravici in sodelovanju tako z narodi kot ljudmi po vsem svetu. Istočasno smo na nasprotnem bregu s tistimi, ki so tako nepremišljeno vzeli njihova življenja," je dodal.

"Administraciji sem naročil, naj zagotovi najvišjo možno varnost našega osebja v Libiji in poskrbi za večjo varnost vseh naših diplomatskih postojank po svetu," je ameriški predsednik dejal v izjavi za javnost. ZDA so medtem v Libijo napotile skupino okoli 50 ameriških marincev za boj proti terorizmu, ki naj bi zagotovili večjo varnost na ameriških diplomatskih predstavništvih v tej državi.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je medtem ob obsodbi napada našel prostor za kritiko Obame in dejal, da je Bela hiša poslala mešane signale. Že v torek je namreč komentiral odziv ameriškega veleposlaništva v Egiptu na podoben napad v Kairu in dejal, da je zvenel kot opravičilo napadalcem.

Krivce je treba pripeljati pred roko pravice

Tragičen dogodek je med drugim obsodil generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je v sporočilu za javnost poudaril, da za takšna dejanja ni opravičila. Podobno meni visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki je libijske oblasti pozvala, naj zagotovijo zaščito tujih diplomatov in osebja na svojem ozemlju.

Francija je od libijskih oblasti zahtevala hiter odziv na napad na ameriških konzulat. "Francija zahteva, da libijske oblasti osvetlijo ozadje teh gnusnih in nesprejemljivih zločinov, identificira krivce in jih privede pred roko pravice," je izjavil francoski predsednik Francois Hollande.

Obsodbam napadov na ameriški misiji v Libiji in Egiptu se pridružuje tudi Nemčija. "Takšno nasilje proti diplomatskim objektom ne more biti sredstvo politične debate," je poudaril tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Obami je sožalje ob dogodku izrekel tudi slovenski predsednik. "V imenu slovenskega naroda in v svojem imenu vam izrekam iskreno sožalje. Prosim vas, da prenesete izraze našega sočutja družinam in prijateljem žrtev. Najostreje obsojam ta nazaslišani napad na diplomatsko predstavništvo ZDA v Bengaziju, za katerega ne more biti nobenega opravičila. Napadi zoper ameriško in druga diplomatska predstavništva, ki smo jim priča v Libiji in drugod v regiji, so nesprejemljivi in jih je treba preprečiti," je v sožalnem pismu zapisal predsednik Danilo Türk.

(Foto: Reuters)

Napad v Kairu, salafisti napovedujejo napad v Tuniziji

Pred tem je bilo v torek tarča napada tudi ameriško veleposlaništvo v Kairu, okoli katerega so protestniki prebili zid ter strgali ameriško zastavo. Tam žrtev ni bilo, saj je bilo osebje vnaprej opozorjeno in so se iz poslopja pravočasno umaknili.

Okoli polnoči so se protestniki razšli. Iz veleposlaništva so sporočili, da bo danes konzularni oddelek zaprt.

Ameriško veleposlaništvo v Alžiriji je sicer danes Američane v tej državi opozorilo, da se izogibajo večjim zborovanjem in vsem nepotrebnim potovanjem. Po navedbah veleposlaništva poskušajo nenavedene skupine preko spletnih družbenih omrežij organizirati protest pred ameriškim veleposlaništvom.

Salafisti v Tuniziji so po poročanju lokalnih medijev sedaj napovedali napad na ameriško ambasado v državi. Ti so sicer veleposlaništvo skušali napasti že v preteklosti, a so jim varnostne sile to takrat preprečile. Mnogi tako pričakujejo njihov ponoven poizkus.

(Foto: Reuters)

Povod je bil kratek film, ki naj bi bil žaljiv do islama

Napada sta se zgodila prav na obletnico terorističnih napadov 11. septembra, povod pa je na spletu objavljen 14-minutni film "Nedolžnost muslimanov" (v izvirniku "Innocence of Muslims"), ki naj bi bil žaljiv do islama. V filmu je Mohamed prikazan kot prevarant in ženskar, ki poziva k pokolom.

Producent filma Sam Bacile, ameriški državljan judovskega rodu, ki zase trdi, da pozna razmere na Bližnjem vzhodu, je povedal, da je bil objavljen le izsek iz filma, sam pa ni pričakoval tako besnega odziva, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V filmu naj bi producent za islam dejal, da je "rak". Kot poroča Wall Street Journal, je prikazal preroka Mohameda, kako spi z žensko.

Film, ki naj bi bil satira, naj bi sicer prikazoval zatiranje koptskih kristjanov v Egiptu.

Film je danes ostro obsodila tudi afganistanska vlada in ga označila za "nečloveškega in žaljivega". Kot so sporočili iz urada afganistanskega predsednika, je film povzročil verske in kulturne napetosti, predstavlja pa "hud udarec za mir in sobivanje".

Film je bil v angleščini na spletu objavljen že julija. Sprožil je le malo zanimanja, dokler se ni prejšnji teden pojavila verzija s podnaslovi v arabščini. Slednjo je v preteklih dneh večkrat predvajala neka egiptovska televizija.