Po poročilu Reutersa so se zaradi močnega potresa majale številne stavbe, v nekaterih delih prestolnice San Jose pa je zmanjkalo električne energije. Rdeči križ je sporočil, da zaenkrat še nimajo prijavljenih nobenih smrtnih žrtev današnjega potresa.

Ljudje bežijo pred cunamijem

Središče potresa je bilo v bližino Samare, obalne regije na Pacifiku, kakšnih 140 kilometrov od prestolnice, in 45 globoko v morju, čutili pa so ga vse do prestolnice Nikaragve. "Bil je zelo močan potres, zaradi opozorila pred cunamijem pa skušajo vsi zbežati stran," je za Reuters pojasnil delavec v hotelu.

"Potresi s takšno močjo imajo potencial, da ustvarijo smrtonosne cunamije, ki bi lahko naredili veliko škode na obalah karibskega območja," je sporočila ameriška vlada. Center za opozarjanje pred cunamiji v Pacifiku s sedežem v Washingtonu je najprej sporočil, da nevarnost cunamija velja za Kostariko, Panamo, Nikaragvo, Salvador, Honduras, Mehiko, Kolumbijo, Ekvador, Gvatemalo in Peru, o razglasitvi nevarnosti v Čilu pa so še razmišljali. Nato so si premislili in opozorilo "zmanjšali" le na obalna območja Kostarike, Paname in Nikaragve.

"Kaj takšnega nisem čutila še nikoli"

Prebivalci prestolnice San Jose so za tuje tiskovne agencije povedali, da so bile prekinjene telefonske povezave, med potresom pa je voda uhajala tudi iz bazenov. "Bilo je grozno, bila sem v tretjem nadstropju, nikoli še nisem čutila kaj takšnega," je povedala 25-letna študentka Stephanie Gonzalez.

To je sicer najmočnejši potres na Kostariki vse od leta 1991, ko je v potresu z magnitudo 7.6 umrlo 47 ljudi. Januarja leta 2009 je v potresu z močjo 6.1 življenje izgubilo 40 oseb.