Skupina je bila ravno na koncu načrtovanja napadov v Kabulu, med operacijo pa so jim zasegli večje količine razstreliva, orožja in streliva, so danes sporočili iz mednarodnih sil pod poveljstvom Nata Isaf.

Tarča samomorilskih napadov sta bila afganistanski parlament in rezidenca drugega podpredsednika države Mohameda Karima Kalilija, so sporočili iz afganistanskega državnega direktorata za varnost. Skupina je imela uniforme afganistanske vojske in pakistanske identifikacijske dokumente, denar in številke mobilnih telefonov. Pri direktoratu so dejali, da zasežen material nakazuje na to, da so načrtovalci napadov povezani s teroristi iz Pakistana.

Afganistan sicer obtožuje Pakistan, da daje zavetje talibanskim skrajnežem, ki se borijo za strmoglavljenje afganistanske vlade. Na začetku meseca so afganistanske oblasti sporočile, da je bilo v strelskem obračunu ubitih pet skrajnežev, ki so načrtovali napad na predel Kabula, kjer se nahajajo veleposlaništva zahodnih držav.

Na vzhodu Afganistan pa so bili danes ubiti guverner okrožja Ališeng Faridulah Nejazi, njegov telesni stražar in plemenski starešina, potem ko je eksplozija bombe uničila njihovo vozilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Lokalne oblasti so sporočile, da so bombo na daljavo sprožili skrajneži.