"Pripadniki radikalne ideologije, ki izpodbija tradicionalne nauke islamskih vrednot, so si pridobivali nove privržence in jih spodbujali pri organiziranju protiustavnih in nezakonitih dejavnostih," so dodali na FSB.

V primeru spoznane krivde osumljencem za naklepanje državnega udara grozi do 20 let zapora. Kot so povedali na FSB, so aretirani med letoma 2009 in 2011 ustvarili tajne celice, kjer so imeli tedenska zborovanja. Sodelujoči so plačevali mesečno članarino, ki so jo uporabljali za plačevanje kazni preteklim zaprtim pripadnikom Hizb-ut-Tahrir v omenjenem mestu.

V Hizb-ut-Tahrirju priznavajo, da so želeli ustanoviti islamsko državo, vendar izključujejo uporabo nasilja. Omenjena organizacija je sicer prepovedana v več evropskih državah.

Omenjeni incident ni prvi, ki bi vključeval skrajne islamiste v Čeljabinsku. Leta 2008 in 2009 so zaradi suma načrtovanja terorističnih napadov že aretirali pripadnike te organizacije. Rusija se tako ponovno spopada s težavo verskega ekstremizma. Naj spomnimo, da so v torek, zaradi distribuiranja prepovedane literature in ekstremizma, ruske oblasti obtožile deset pripadnikov Jehovovih prič.