Kot danes poroča državni časnik Xinjiang Daily, so sodišča v mestih Aksu, Kashgar in Urumqi nedavno obravnavala pet primerov. Vanje je skupno vpletenih 20 ljudi, ki naj bi preko interneta organizirali, vodili ali sodelovali v terorističnih skupinah.

Časnik poimensko ne navaja imen vseh obsojenih, temveč le petih, ki pa so vsi člani ujgurske manjšine. Predstavnik Svetovnega ujgurskega kongresa, ki zastopa Ujgure v izgnanstvu, je dejal, da so obsojeni uporabljali internet, da bi pridobili določene informacije pod nadzorom vlade in za izražanje političnih stališč. Poudaril je, da so očitki o terorističnih dejavnostih politično motivirani.

Nov pokol na Kitajskem: Najstnik z nožem ubil osem ljudi

Kitajska policija je prijela najstnika, potem ko je v sredo zvečer v napadu z nožem ubil osem ljudi, ranil pa pet, so danes poročali kitajski državni mediji.

17-letnik je po sporu z dekletom vdrl na njem dom in tam z nožem ubil dva njena sorodnika, nato pa od tam zbežal in ubil še šest ljudi, pet pa ranil.

Najstnik s priimkom Li je napad izvedel v kraju Yongling v severovzhodni provinci Liaoning, policija pa ga je prijela na kraju zločina, poroča kitajska državna tiskovna agencija Xinhua.

Na Kitajskem v zadnjih desetletjih narašča število nasilnih zločinov, saj v času gospodarskega razcveta vse bolj narašča prepad med bogatimi in revnimi.

V začetku leta 2010 so sicer poročali o vrsti napadov z noži na šolarje po državi, v katerih je bilo ubitih okoli 20 ljudi, ranjenih pa več kot 50, poroča ameriška tiskovna agencija AP.