Sodišče je danes v nadaljevanju sojenja nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu in sodelavcem zaradi domnevnega oškodovanja Merkurja zavrnilo nove dokazne predloge obrambe in tožilstva, med drugim glede postavitve izvedenca in zaslišanja novih prič. Sojenje se bo nadaljevalo 28. avgusta.

Okrožno sodišče v Ljubljani je kot neutemeljene zavrnilo predloge obrambe za postavitev izvedenca ekonomsko-finančne stroke, ki bi med drugim presodil učinek posla s trgovskim centrom Primskovo na premoženje Merkurja, ter zaslišanje novih prič, med njimi vseh družbenikov Merfina, Maje Guštin iz odvetniške družbe Čeferin, računovodij družbe Tax Group, nekdanjega ministra Mateja Lahovnika in drugih.

Kot neutemeljenega je zavrnilo tudi predlog tožilstva, da bi zaslišali davčno inšpektorico Damjano Slapar Burkat.

Tožilec Jože Kozina je po koncu obravnave ocenil, da zavrnitev predlogov "napeljuje na zaključek, da je dejansko stanje več ali manj razčiščeno in da bo kmalu po 28. avgustu, ko bo naslednja glavna obravnava, tudi odločeno".

Sodišče je danes sicer preklicalo pet za avgust razpisanih obravnav in bo sojenje nadaljevalo 28. avgusta.

Spomnimo ...

Sojenje Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu poteka od 18. maja letos.

Tožilstvo jim očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj v primeru posla s trgovskim centrom Primskovo ter oškodovanje Merkurja.

Do tega naj bi prišlo, ko je Merkur predkupno pravico za trgovski center, za katerega je nekaj let plačeval najemnino, brezplačno prepustil Merfinu, družbi, prek katere so Kordež in ostali menedžerji Merkurja prevzemali družbo. Merfin naj bi denar za nakup centra, nekaj več kot 10 milijonov evrov, dobil pri Merkurju, nato pa center prodal naprej družbi Kograd. Kograd naj bi nato čez pol leta center prodal nazaj Merkurju za okoli 21 milijonov evrov, razlika pa naj bi ostala Merfinu, ki naj bi jo razdelil lastnikom.